0 av 0 för ""

Tallmon vård- och omsorgsboende

Tallmon

Uppdrag
Vård- och omsorgsboende, programhandling, bygglov och FU
Kund
Älvkarleby kommun
Färdigställt
2019
Kompetens
Arkitektur, vård
Plats
Skutskär
Ansvarig arkitekt
Stella Lindstam
Program
127 lägenheter med kringverksamhet, ca 9 500 kvm
Övrigt
Finalist i MIPIM Awards 2021 inom kategorin ”Best Healthcare Development”

”Hela livet får plats!”

I den lilla orten Skutskär längs Dalälven som mynnar ut i Bottenhavet har Sweco Architects med stor omsorg utvecklat ett äldreboende som förenar vardagliga behov med sammankomster och natursköna miljöer.

Att på äldre dagar kunna leva självständigt i en miljö, som även lockar till umgänge och aktiviteter, har varit viktiga utgångspunkter i skapandet av Tallmons vård- och omsorgsboende.

Med ledorden ”Hela livet får plats” och staden som inspiration var Swecos vision att omvandla Tallmon till en levande kärna.

Platsen för tankarna till en stadskärna

Placerat mitt i den nya huvudbyggnaden, som länkar samman de befintliga boendebyggnaderna med de nya, genomsyras Tallmons torg av rörelse och möten och är ett lyckat utförande av visionen.

Med reception, frisör, tandläkarmottagning, bibliotek, café, scen för uppträdanden blir ärenden hit naturliga, liksom möten mellan de boende på Tallmon och ortsbor som kommer på besök. Platsen för tankarna till en stadskärna som livas upp av aktiviteter och rörelse, samtidigt som den innehar sina smultronställen för betraktelse och ro.

En viktig del i omvandlingen av Tallmon har varit att ta hand om naturen och flöden. De två nya hästskoformade boendebyggnaderna omsluter gröna innegårdar och skapar naturliga promenader runt husen, och viloplatser att slå sig ner i tallens skugga. Cirkelformen gör det lätt att hitta tillbaka. Som en levande inredning är naturens skiftningar även närvarande inomhus och kan betraktas på balkongerna genom generösa fönster.

Social hållbarhet

Genomgående har stor vikt lagts på social hållbarhet. Samtalen med brukare och Älvkarleby kommun har legat som grund för att ta fram program och arkitektur som möter brukarnas behov. I Tallmon-projektet har Sweco fungerat som en länk mellan verksamhet, projektering och förvaltning för att utforma en kostnadseffektiv produktion, och samtidigt möta långsiktigheten i både verksamhet och förvaltning.

Omvandlingen av Tallmon har fått mycket uppmärksamhet och utsågs till årets vård- och omsorgsbyggnad 2020.

I Tallmon i Skutskär pågår livet i samklang med stad och natur.

Projektet är genomfört av Tovatt Architects and Planners som är en del av Sweco sedan 2019.

Foto: Tim Meier.

Byggnad i trä
Byggnad formad efter en hästsko
Tallmon Tallmon vård- och omsorgsboende
Lounge
scen
Reception
Café
Bibliotek
Entré till Tallmon vård- och omsorgsboende
Gavel på Tallmon vård- och omsorgsboende
Fasad i trä
Byggnad av Tallmon vård- och omsorgsboende
Entré till Tallmon vård- och omsorgsboende
Flygvy av Tallmon vård- och omsorgsboende
Närbild på flygvy av Tallmon vård- och omsorgsboende