0 av 0 för ""

Ystad Arena

Ystad Arena

Uppdrag
Nytt badhus
Kund
Ystad kommun och NCC Ystad
Färdigställt
2014
Kompetens
Arkitektur
Plats
Ystad
Ansvarig arkitekt
Lars Gunnarsson, Klaus Hansen, Johan Jonfors och Jonas Lindström tillsammans med Henning Larsen Architects
Värde
285 MSEK

Ett hållbart badhus som sticker ut

Sweco vann tillsammans med det danska kontoret Henning Larsen arkitekter tävlingen om ett nytt badhus i Ystad. Med traditionella material har man skapat ett hållbart bad som sticker ut bland Sveriges badhus.

Badhus integrerat med befintlig handbollshall

2009 utlyste Ystad kommun en tävling om ett nytt badhus integrerat med den befintliga handbollshallen. Det dåvarande badhuset var mycket uppskattat hos stadens invånare, men utdömt av både tekniska och miljömässiga skäl. Visionen var att skapa ett hållbart badhus som håller över tid, både estetiskt och tekniskt.

Ystad Arena är placerad så att den riktar sig mot det nya entrétorget och mot staden. Som besökare möts man i entréhallen av en inblick mot familjebadet och tävlingsbassängen. I det stora bassängrummet öppnar en stor glasvägg upp mot parken utanför.

Byggnadens slutna och skulpturala uttryck

Med traditionella material har Swecos arkitekter tillsammans med Henning Larsen arkitekter skapat ett bad som sticker ut bland landets badhus, både i utseende och inom angiven budget. För att förstärka byggnadens slutna och skulpturala uttryck är fasaden beklädd med svartanodiserat aluminium med utskurna geometriska former med olika grad av perforering. Detta skapar även ett ljusspel under dagen.

Foto: Åke E:son Lindman

Badhus
Simbassäng med klättervägg
Bassänger
omklädningsrum
Kafeteria
Fönsterdetaljer
Vattenrutschkana
Fasad på Ystad Arena
Prickig fasad
Entré till Ystad Arena