0 av 0 för ""

Återvinningsgalan

Publicerad: 2022-10-25

Årets cirkulära bygginitiativ – finalisterna utsedda

Den 24 november går Återvinningsgalan av stapeln och Sweco delar ut priset Årets cirkulära bygginitiativ. Priset går till ett ombyggnads- eller renoveringsprojekt där cirkulära flöden har prioriterats. Det kan exempelvis gälla återbruk, inbyggande av förnyelsebara material eller användning av cirkulär design.

Finalisterna i årets tävling har nu presenterats och de tre initiativen som tävlar om titeln är:

  • Roslagsvatten, som med sin återvinningscentral i Vaxholm skapade en cirkulär anläggning i dubbel bemärkelse. I mitten av den cirkelformade anläggningen ligger det runda återbrukshuset, byggt av återbrukat tegel.
  • Wallenstam, som såg till att den tillfälliga Östermalmshallen i Stockholm, som användes under renoveringen, fick en ny funktion som padelhall i Mölnlycke.
  • Akademiska hus, som med sin satsning ”Cirkularitet för mer hållbar campusutveckling” kickstartat materialinventeringar och cirkulära projekt runt om i landet och delar med sig av lärdomarna.

– Vi är jätteglada att kunna uppmärksamma de här initiativen som verkligen kan visa på konkreta resultat. En av förutsättningarna för att man ska kunna bli aktuell för priset är att projekten ska vara skalbara till andra framtida projekt och våra finalister har både inspirerat och visat vägen för andra aktörer. Vi har även gjort ett aktivt val att rivningar inte kan prisas, eftersom ingen rivning kan vara hållbar. Nu ser vi fram emot galan på Berns den 24 november, då vi ska hylla finalisterna och utse en vinnare, säger Amanda Borneke, specialist inom cirkulär ekonomi på Sweco Sverige.

För mer information, kontakta: Amanda Borneke, amanda.borneke@sweco.se