0 av 0 för ""

Arrangörerna av igeday

Publicerad: 2022-03-25

Dags för IGE-Day!

Introduce a Girl to Engineering Day äger rum 25 mars och är dagen då tjejer och icke-binära mellan 13-19 år får testa på livet som ingenjör. Vi tog en pratstund med Lovisa Ivebo, VVS-konsult, och Erica Samuelsson, byggkonstruktör, som är två av arrangörerna av dagen på Sweco i Göteborg.

Hej Lovisa och Erica! Hur kommer det sig att ni på Sweco i Göteborg valt att delta i IGE-day?

– Vi deltar i IGE-day eftersom vi tycker att det är viktigt att visa unga kvinnor och icke-binära att det är en bransch för alla. Det är också roligt att få träffa personer som är nyfikna på branschen och att få höra deras funderingar och tankar.

Vad hoppas ni uppnå med dagen?

– Vår förhoppning är att tjejerna kommer härifrån idag med en bättre vetskap om hur det är att vara ingenjör och konsult. Vi vill också visa att det är ett väldigt brett yrke och att det finns breda utbildningar så att man har möjlighet att göra många olika saker efteråt. Vi hoppas kunna bjuda dem på en rolig och givande dag här på Sweco och vår förhoppning är att vi lyckas inspirera dem att vilja bli ingenjörer en dag.

Vad står på programmet? Vad ska tjejerna få prova på?

– De kommer först få en introduktion till företaget – vad Sweco står för och jobbar mot. Sedan blir det en rundvandring i huset, där våra kollegor berättar om vad de arbetar med. Vi anordnar även två workshops där våra gäster bland annat kommer att få möjligheten att gå in i ett projekt via VR-glasögon. De ska tillsammans undersöka möjligheten att placera en gångbro över älven här i Göteborg med följande frågor som: Var bör den ligga? Vilka kommer att använda den? Hur påverkar den områdena runt omkring? Hur påverkar den djur och natur? och Vad finns det för miljövänliga alternativ?

Varför tycker ni att man ska bli ingenjör?

– Jag tycker att man ska bli ingenjör om man tycker om att lösa problem, stora som små, att diskutera och klura fram lösningar. Jag tror att nyckeln när man ska välja utbildning är att gå efter sina intressen. Mina var matte och bild i skolan och jag har alltid älskat att bygga lego och spela Sims och skapa saker. Sedan blev det att jag valde Arkitektur- och teknikprogrammet på Chalmers, säger Erica.

– Om du vill påverka framtiden med ditt engagemang och din kunskap ska du bli ingenjör. Det är ett lärorikt yrke som är utvecklande och inspirerande. Ingenting är omöjligt, säger Lovisa.

Vad tycker ni själva är det bästa med era jobb på Sweco?

– Att jag får möjligheten att jobba på ett företag som besitter mycket kunskap är väldigt inspirerande och lärorikt. Uppdragen är unika vilket gör det roligt och spännande att jobba som ingenjör här på Sweco, säger Lovisa.

– Jag tycker att det är problemlösningen framförallt, men också tanken på att jag sitter och skapar något som människor kommer att ha nytta av och använda i 50-100 år framåt i tiden. Det är coolt, säger Erica.

Läs mer om IGE-day