0 av 0 för ""

Amanda på tak

Publicerad: 2022-05-02

”Det var kärlek till branschen vid första ögonkastet”

Tidningen Byggindustrin har listat 40 talanger under 35 år som kommer att forma framtidens byggbransch. En av dem är Amanda Borneke, specialist på cirkulärekonomi och hållbarhetskoordinator på Sweco. Vi tog en pratstund med Amanda för att höra mer om hennes arbete och hennes tankar om framtidens byggbransch.

Grattis Amanda! Varför tror du att du hamnade på Byggindustrins lista över unga byggtalanger?

– Tack! Jag tror att det är för att jag inte är rädd att misslyckas. Varje gång jag startar datorn på morgonen säger jag till mig själv att “You can only fail upwards”. Känner jag mig nervös inför något betyder det att jag håller på att lära mig något nytt.

Hur väcktes ditt intresse för byggbranschen?

– När jag växte upp fanns det inga tydliga vägar in i byggbranschen för en ung kvinna. Antingen är du någons dotter, eller kommer in i branschen på ett bananskal. För mig var det bananskalet. Jag fick ett uppdrag från en rivningsentreprenör som handlade om att bygga deras hållbara profil. Det var kärlek till branschen vid första ögonkastet.

Berätta vad du gör om dagarna!

– Återbruk! Människan är den enda varelsen på planeten som känner till konceptet avfall. Alla andra varelser är en del av ett kretslopp. Att vara konsult inom cirkulär ekonomi handlar om att skapa ett samhälle utan avfall, där allt återgår till att bli en resurs i en evig cirkulär process. Mitt jobb påminner om att vara en personlig tränare, fast för företag och i hållbarhet. Ni ringer in mig till era projekt när det är dags att klimatbanta!

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Förutom ett gediget och genuint hållbarhetsarbete älskar jag mina kollegor och Swecos kultur. Här finns frihet, eget ansvar och möjlighet att vara med och leda omställningen till ett hållbart samhälle.

Hur ser du att du och dina kollegor kan göra störst nytta för klimatet och för att skapa en hållbar byggindustri?

– Jag fick gnugga mig i ögonen när jag läste ett pressmeddelande från IPCC häromveckan. Cirkulära materialflöden var en central del i pressmeddelandet och jag måste tillstå att när man läser formuleringen om önskade processer så skulle jag säga att Sweco är spot-on. Det handlar om att energieffektivisera, att bygga med netto noll klimatpåverkan, men också om att använda material mer effektivt, att återbruka och återvinna för att minimera utsläppen – precis det som vi arbetar med varje dag.

För mer information, kontakta: Amanda Borneke, amanda.borneke@sweco.se

Vill du också forma framtiden tillsammans med oss? Kolla in våra lediga tjänster!