0 av 0 för ""

Två kvinnor står upp och ser in i kameran

Publicerad: 2023-09-28

Energiomställningen i fokus för T&D Academy

Kompetens och kunskap om det svenska elnätet är en viktig faktor för att vi ska klara energiomställningen. Nu välkomnar Sweco 36 nyutexaminerade ingenjörer till T&D Academy, Swecos introduktionsprogram inom transmission och distribution. Vi tog en pratstund med Alexandra Tidlund, ansvarig för T&D Academy och energi- och miljöingenjören Aylin Berber som är en av deltagarna.

Hej Alexandra! Vad ingår i programmet?

– Programmet innebär en introduktion till vår verksamhet inom transmission och distribution. Samtidigt får deltagarna ett nätverk med kollegor från olika grupper och olika delar av landet. De får också en god onboarding inom områden som är viktiga för oss på Sweco, såsom hållbarhet och innovation. Detta varvas med arbete som konsult i våra uppdrag.

Varför behövs det ett program inom transmission och distribution?

– För att vi ska klara energiomställningen och Sveriges fördubblade elbehov under de kommande 20 åren i takt med den elektrifiering av samhället som sker, behöver vi tillföra ny kompetens i branschen. T&D Academy är ett initiativ för att bidra till detta.

Och intresset har varit stort?

– Ja, det är jättekul att programmet växer och att vi är över 30 personer i år. Jag vill önska alla deltagare varmt välkomna till oss!

Tre snabba till Aylin Berber, deltagare i programmet:

Hej! Aylin! Varför valde du att gå T&D Academy?

– Jag har studerat programmet Energi och miljö med master hållbar energiteknik och är väldigt intresserad av området. Programmet ger mig ny kunskap och kompetens och ett kontaktnät som är A och O om man är konsult. Som nyutexaminerad är det svårt att veta vad man vill jobba med och därför känns det klockrent att komma in på Sweco. Här får jag möjlighet att jobba i många olika uppdrag och ta stort eget ansvar, samtidigt som jag får mycket stöd av seniora medarbetare.

Vilka tycker du ska gå programmet?

– Alla som vill lära sig mer om elsystemet och hur det konkret går att bidra till energiomställningen borde söka, oavsett vad man studerat tidigare. Att få se pågående projekt inom utveckling av elnätet och hållbara lösningar gör att man blir taggad att själv få jobba med liknande projekt. Tycker man det låter kul borde man söka!

Vad ser du fram emot härnäst?

– Att få gå in i uppdrag och lära mig ännu mer! Jag har varit här en månad och lärt mig otroligt mycket mer än vad jag trodde var möjligt att snappa upp på så kort tid. Jag är taggad att lära mig nya saker och se hur jag kan bredda min kompetens inom området och fortsätta utvecklas.