0 av 0 för ""

Alida Mehovic

Publicerad: 2022-05-04

”I mitt ledarskap är det fokus på person framför prestation”

För att lyfta goda förebilder som gör skillnad rankar chefsorganisationen Ledarna varje år de 75 främsta unga kvinnorna som nått chefspositioner. En av dem som visat värdet av ett bra ledarskap och valts ut till topplistan över framtidens kvinnliga ledare är Alida Mehovic, gruppchef på Sweco.

Grattis Alida! Hur känns det att ha hamnat på listan?

– Tack! Det känns fantastiskt roligt. Att bli nominerad är hedrande i sig, men att hamna på topplistan är riktigt kul. Jag inväntar med spänning den 10 maj och nedräkningen av topplistan. Då får vi reda på vilken plats jag hamnat på.

Berätta om din ledarposition på Sweco!

– Jag är gruppchef för ett gäng drivna konsulter inom vår projektledningsverksamhet. Jag leder med andra ord ledare som arbetar inom bygg- och fastighetssektorn. Vi arbetar med projekteringsledning, projektledning, byggledning, kontroll och besiktningar.

Hur kom du på att du ville arbeta som chef?

– Till en början hade jag inte tänkt att bli chef. Mitt fokus var främst ledarskap i olika roller inom större projekt. Men när tillfället kom och jag blev tillfrågad om en chefstjänst kom jag till insikt om att det är detta jag vill göra och som jag brinner för – att se människor växa och utvecklas.

Vad tycker du utmärker en god ledare?

– En god ledare kan se den grundläggande skillnaden mellan chefskap och ledarskap, och kan navigera mellan och agera utifrån dessa handlingssätt.

Ser du att ledarrollen har förändrats de senaste åren?

– Ledarskap är en färskvara och handlar mycket om att hantera förändring. Affärslivet har på senare år blivit mer konkurrensutsatt och föränderligt – snabba teknologiska förändringar, tuffa hållbarhetsmål och pandemi är bara några av faktorerna som bidragit till förändring. Det är inte längre ett framgångsrecept att göra som vi gjorde igår eller för en vecka sedan. Det är nödvändigt att kunna göra förändringar för att förbli aktuell och konkurrera i den nya vardagen. Stora förändringar kräver mer ledarskap.

Hur upplever du synen på ledarskap och ledarskapsutveckling på Sweco?

– På Sweco är vi otroligt duktiga på att vara föränderliga och även att konkurrera effektivt. Möjligheten för den som vill arbeta med ledarskap eller ledarskapsutveckling är stor. Den enda begränsningen är individen själv.

Vad fokuserar du på i ditt eget ledarskap?

– I mitt ledarskap är det fokus på person framför prestation. Jag tror inte på att vi kan uppnå en hållbar prestation eller resultat om inte individen är i fokus. Motiverade individer är nyckeln till framgång.

Har du några inspirationskällor eller förebilder?

– Jag har inga fasta inspirationskällor, utan det varierar med varifrån jag hämtar min energi och återhämtar mig. I nuläget är Mercedes stallchef Toto Wolff inom Formel 1 en person som jag beundrar. Hans sätt att behålla sitt lugn, fatta snabba beslut och våga vara sårbar inspirerar mig. Vid senaste Grand Prix gav han direkt återkoppling till sin förare där han, på lagradion och framför hela F1-världen, bad om ursäkt för att bilen inte var konkurrenskraftig.

För mer information, kontakta: Alida Mehovic, alida.mehovic@sweco.se

Vill du utvecklas med oss? Kolla in Swecos karriärsidor!