0 av 0 för ""

Irma Karat Dzindo

Publicerad: 2022-05-12

”Jag strävar hela tiden efter att bli en bättre ledare”

För att lyfta goda förebilder som gör skillnad rankar chefsorganisationen Ledarna varje år de 75 främsta unga kvinnorna som nått chefspositioner. En som visat värdet av ett bra ledarskap och belönats med en sjundeplats på topplistan över framtidens kvinnliga ledare är Irma Karat Dzindo, regionchef inom anläggningskonstruktion på Sweco.

Grattis Irma! Hur känns det att hamna på listan över Framtidens kvinnliga ledare?

– Jag känner mig glad, smickrad och hedrad. När jag blev nominerad till uttagningen förväntade jag mig inte att jag skulle få en sådan fin placering. Det känns bra att det jag brinner för betyder något för andra och att jag har möjlighet att vara en förebild och inspirera andra unga ledare.

Berätta om din ledarposition på Sweco!

– Jag är nationell regionchef för Swecos konsulter inom anläggningskonstruktion. Vi designar, konstruerar och projekterar broar, tunnlar och andra tunga anläggningskonstruktioner inom Infrastrukturen i Sverige. Regionen består av cirka 160 medarbetare och 14 gruppchefer lokaliserade från Malmö i syd till Luleå i norr.

Hur kom du på att du ville arbeta som chef?

– Jag har aldrig riktigt tänkt att jag ska bli chef utan har hamnat i den positionen för att andra tyckt att jag borde vara det. Däremot är jag en ledare till personligheten och har alltid klivit fram i grupper och sammanhang för att hålla i rodret och ta ansvar. Jag har helt enkelt ett driv för det.

Vad tycker du utmärker en god ledare?

– Att man är inlyssnande, behandlar sina medarbetare med respekt för deras kompetens, är rak och tydlig i sin kommunikation men samtidigt ödmjuk och kan agera kameleont i olika sammanhang beroende på vem man möter.

Hur upplever du synen på ledarskap och ledarskapsutveckling på Sweco?

– Sweco har utvecklat mig som ledare och jag upplever att kulturen på Sweco är sådan att det ”sitter i väggarna” – att det finns möjlighet att ständigt utvecklas och att man förespråkar ett gott ledarskap. Vi har förmånen att få gå många bra interna utbildningar inom ledarskap och har även möjligheter att gå externa kurser. Men framförallt upplever jag att det finns många goda ledare omkring mig i organisationen som är den största bidragande faktorn till att jag själv utvecklas.

Vad fokuserar du på i ditt eget ledarskap?

– Oj, det är en svår fråga för det är så mycket. Jag strävar hela tiden efter att bli en bättre ledare och det är något man kan arbeta med hela livet. Men en sak som jag prioriterat på sistone är reflektion. När jag agerat på en sak reflekterar jag över om det var en bra hantering, om jag kunde ha gjort något annorlunda och vad jag kan göra bättre nästa gång jag hamnar i denna situation. På så vis skapar jag erfarenhetsåterföring med mig själv och utvecklas. Det är något jag också försöker tillämpa ute i min organisation. Jag vill gärna arbeta med en lärande kultur.

Har du några inspirationskällor eller förebilder?

– Det finns många inspirerande ledare, men för att nämna några: min affärsenhetschef Fredrik Wallner, Sweco Sveriges vd Ann-Louise Lökholm Klasson, min mentor Anna Höjer som är vd på Transdev och så Kajsa Hessel som tidigare arbetat på Sweco som numera är vd för Svensk Byggtjänst. Särskilt blev jag inspirerad av att hon kommunicerade så tydligt i möten och lyfte fram sina medarbetare även i de allra klurigaste situationerna. Jag får också inspiration från annat håll eftersom jag är småbarnsmamma till vardags. Då blir det många godnattsagor och två ikoner jag fastnat för den senaste tiden är faktiskt Astrid Lindgren och Bamse. Vilka kloka budskap man får där och resonemang kring saker och ting i världen!

För mer information, kontakta: Irma Karat Dzindo, Irma.karatdzindo@sweco.se

Vill du utvecklas med oss? Kolla in Swecos karriärsidor!