0 av 0 för ""

Andreas Gyllenhammar

Publicerad: 2022-04-28

”Med geodata lägger vi grunden för det smarta samhället!”

Swecos hållbarhetschef Andreas Gyllenhammar har en bakgrund som klimatanalytiker och miljöforskare och talar idag på Geoforums årsmöte och inspirationswebbinarium om hur geodata kan användas för att möta effekterna av klimatkrisen och möjliggöra omställningen till ett hållbart samhälle. Vi passade på att ställa tre snabba frågor.

Hej Andreas! Vad händer på Geoforum idag?

– Årsmötet inleds med ett föredrag av energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar som ska tala om regeringens syn på digitalisering för smart och hållbar samhällsutveckling. Sedan ska jag berätta om på vilket sätt geodata bidrar till en bättre värld.

Berätta om ditt föredrag!

– Det blir exempel från Swecouppdrag och min egen tidigare forskning inom GIS och miljö samt hur vi kan dra nytta av geodata för att lösa klimatkrisen. Jag kommer att belysa vilka superkrafter som finns i geodata och de verktyg som vi jobbar med. Det blir en tidsresa som slutar i potentialen i smarta städer.

Vad tycker du själv är det mest spännande med geodata?

– Att den, om man analyserar och paketerar den rätt, kan lära oss så mycket och förklara så mycket för oss om världen. Med geodata lägger vi grunden för det smarta samhället!

Läs mer om hur Sweco jobbar med GIS och geodata