0 av 0 för ""

Sara Hagström springer genom skogen med karta i handen

Publicerad: 2023-08-27

Sara kombinerar orientering med dagvattenutredningar

Kärleken till kartor och lusten att ständigt utvecklas knyter samman Sara Hagströms elitkarriär inom orientering med jobbet som VA-projektör och utredare inom dagvatten på Sweco. Vi träffade henne för att höra mer om hennes mål, både på jobbet och inför ett stundande EM i sprint.

Förbereder sig för EM

En löptur till jobbet, gärna via skogen i Skatås, sedan frukost på kontoret i centrala Göteborg innan hon sätter igång med dagens arbete. Sara Hagström uppskattar kombinationen av möten och självständigt arbete och hon arbetar gärna i något projekt som innefattar GIS – geografiska informationssystem. Lunchen med kollegorna tar hon helst ute i solen och vid dagens slut byter hon om för att ta dagens andra träningspass. Målet är att få kliva upp på prispallen på totala världscupen  som avslutas med i EM i sprint i Italien den 4-8 oktober.

– Hittills i år har jag tränat mycket backe eftersom VM gick i Schweiz. I EM blir det istället stadsorientering och helt andra förutsättningar. Det är en av de roliga sakerna med orientering, att du aldrig vet hur det kommer att bli och beroende på var tävlingen går behöver du fundera på hur du bäst ska förbereda dig, säger Sara.

Kärleken till kartor ledde henne till Sweco

Kärleken till kartor var också det som ledde henne in till karriären som dagvattenutredare och VA-projektör.

– Jag kan bli engagerad av nästan vilken typ av karta som helst, och i arbetet med avrinning används ju olika typer av topografiska kartor för att se vart vatten rinner. Eftersom jag också gillar att analysera och räkna så insåg jag att VA-området passar mig bra, säger Sara.

På Sweco har hon arbetat i två och ett halvt år och under den tiden har hon provat på mycket.

– Ända sedan jag började på Chalmers har jag sett Sweco som en potentiell arbetsplats med bra värderingar. Sedan jag började har jag också utvecklat min förmåga att lita på mig själv och våga ta steg som jag inte hade trott att jag kunnat inom yrkeslivet. Att först prova själv och sedan få återkoppling från mer erfarna kollegor har varit väldigt givande, säger Sara.

Löser problem som ett lag

Just nu arbetar hon med flera olika projekt, bland annat en dagvattenutredning för ett nytt bostadsområde i Mölndal, en dämningsberäkning i Torsby och en ledningsprojektering vid ett avloppsreningsverk på Öckerö.

– Ett lyckat projekt är att känna att vi på Sweco och kunden löser ett problem tillsammans som ett lag – att vi bollar idéer och tankar och utvecklas tillsammans. Det är också kul att Sweco är ett så stort företag att jag får chansen att lära känna människor från andra kontor och andra områden när jag arbetar i olika projekt. När jag är på resor med orienteringen hälsar jag gärna på ett Swecokontor på en annan ort.

Saras familj har alltid sysslat med konditionsidrott och hon sprang sin första orienteringstävling när hon var fyra år. I våras vann hon en deltävling av världscupen, före superstjärnan Tove Alexandersson.

– Jag hade haft en väldigt bra grundträningsperiod och verkligen strävat efter att göra allt rätt. Då är det kul när det ger resultat! Jag har en lite annan profil än en vanlig kontorsarbetare, men min chef och kollegorna tycker att det är kul och de är mycket uppmuntrande. De tittade på tv-sändningen från världscupen på kontoret och jag har också anordnat gruppmästerskap i orientering för mina kollegor. De överträffade verkligen mina förväntningar!

Dubbla karriärer ger kontraster

Det Sara gillar bäst med sina dubbla karriärer är kontrasterna, att komma in till jobbet efter dagens första pass, prata med kollegor och göra nytta i samhället, för att sedan ge sig ut på dagens andra pass för att njuta av frisk luft och träningssällskap.

– Jag känner mig alltid pigg på jobbet när jag tränat innan, så jag tror att det hjälper mig att behålla skärpan och vara effektiv med min tid. I orientering handlar mycket om planering, både av hur jag lägger upp min träningsplan för att vara i så bra form som möjligt när det gäller som mest, och när det gäller planering av vägval och konsekvenstänk av dessa. Detta planeringstänk tror jag att jag har nytta av även i jobbet som konsult.

Saras framtida mål på jobbet är att utvecklas inom vattenmodellering, och inom orienteringen råder förstås ingen tvekan om vilket nästa mål är.

–Nu satsar jag mot EM i sprint, som också är den sista deltävlingen i världscupen där jag ligger på en andraplats efter Tove Alexandersson. Mitt mål är att försöka göra ett så bra lopp som möjligt och hålla den andraplatsen i totalen. Jag har också länge jagat en individuell EM- eller VM medalj och varit väldigt nära, men haft lite stolpe ut. Det hade varit så häftigt att få uppleva!

Foto: Kristina Lindgren