0 av 0 för ""

Publicerad: 2022-07-01

Sweco uppmärksammas för energieffektiviseringsuppdrag i Ukraina

Den 23 juni stod det klart att projektet ”Energy Efficiency in Public Buildings in Lutsk City” vunnit första pris i Emerging Europe Awards. Projektet vann i kategorin Green Energy som syftar till att uppmärksamma framträdande projekt som bidrar till att sänka de sociala och ekonomiska kostnaderna kopplat till energiomställningen och bidra till den gröna omställningen av samhället. Vi tog en pratstund med Gunnar Bark, uppdragsledare för Swecos del i projektet.

Grattis Gunnar! Hur känns det?

– Jag är naturligtvis väldigt stolt över att vi på Sweco varit en del av projektet och att det uppmärksammas med denna prestigefyllda vinst. Det har varit intensivt arbete under fem år tillsammans med Lutsk City, NEFCO och vår lokala underkonsult Garde, så det är ett fantastiskt erkännande.

Berätta mer om vad projektet innebär!

– Projektet handlar om att energieffektivisera befintliga offentliga byggnader såsom förskolor, skolor, sport och kulturbyggnader i staden Lutsk i västra Ukraina. Resultatet av vårt och vår kunds, Nordiska Miljöfinansieringsbolaget (NEFCO), arbete i projektet förbättrar standarden och levnadsvillkoren för 26 000 elever, lärare, besökare m.fl. som vistas i dessa byggnader. Vidare har vårt gemensamma arbete också lett till lägre CO2-utsläpp, energiförbrukning och kostnader för staden. Sweco har hjälpt till med att sortera ut och identifiera drygt 30 byggnader med stor energieffektiviseringspotential, och i ett senare skede också varit ett stöd till staden under genomförandet av entreprenaderna.

Vad tror du gjorde att ni utsågs till vinnare av priset?

– Vi har visat att det ger väldigt goda resultat att implementera hållbara, miljövänliga energieffektiviseringsåtgärder i befintliga byggnader i Ukraina. Resultatet av åtgärderna visar att det finns en stor potential i hela östra Europa att spara energi och förbättra miljön på ett hållbart sätt.

Fotnot: Projektet slutfördes i oktober 2021, före Rysslands invasion av Ukraina.

Läs mer om Emerging Europe Awards

För mer information kontakta: Gunnar Bark, gunnar.bark@sweco.se