0 av 0 för ""

Växjö station fasad

Publicerad: 2023-04-04

Växjö station och kommunhus vinner pris i Österrike

Växjö station och kommunhus vinner första pris i den internationella tävlingen Timber Construction Prize Tirol 2023 – ett pris som delas ut av den österrikiska organisationen ProHolz. Byggnaden har varit nominerad i flera internationella och svenska arkitekturtävlingar och fått stor uppmärksamhet i media för sin träarkitektur. Vi träffade Niklas Kummer, ansvarig arkitekt på Sweco Architects.

Hej Niklas! Växjö station och kommunhus har vunnit det österrikiska Timber Construction Prize Tirol 2023. Hur känns det?

– Det är väldigt roligt att vi kunnat sätta Växjö på den internationella arkitekturkartan! Att byggnaden nu vinner ett pris i Österrike visar att vi tänkt rätt med hållbarhetsaspekterna och de höga kraven på användandet av trä även med internationella mått mätt.

Berätta om projektet och vad ni gjort!

– Växjös nya station och kommunhus är med sina 16 400 kvadratmeter en av de största träbyggnaderna som någonsin byggts i Sverige. Växjö profilerar sig som trästad och därför blev det naturligt att bygga i trä. Vi gjorde projekteringsarbetet utifrån tävlingsförslag och programhandlingar från White arkitekter. I samarbete med Skanska har vi sedan arbetat med den övergripande designen.

Hur kommer det sig att just ni vann?

– Den österrikiska organisation ProHolz arbetar för att öka användningen av trä i byggnader och lyfta träets fördelar. Växjö station och kommunhus är ett praktexempel på detta. Jag tror också att det storleken har påverkat, det är inte många som använder trä i en volym som denna. Såväl stommen som pelarbalkkonstruktionen är av trä, liksom många synliga byggdelar invändigt som undertak, väggbeklädnad, golv och trappor.

För mer info, kontakta: Niklas Kummer, niklas.kummer@sweco.se