0 av 0 för ""

Sweco Architects går till final i WAF Awards med projektet Växjö station och kommunhus. Foto: Felix Gerlach

Publicerad: 2022-07-11

Sweco Architects station och kommunhus i Växjö finalist i WAF Awards

Nyligen tillkännagavs årets finalister i en av världens mest prestigefyllda tävlingar i arkitektur, World Architecture Festival (WAF Awards). Sweco Architects uppdrag Växjö station och kommunhus har gått till final och kan erhålla priset inom kategorin ”Completed Buildings – Transport”.

Med sina 16 400 kvadratmeter är Växjös nya station och kommunhus en av de största träbyggnader som någonsin har byggts i Sverige. Hållbarhetsaspekterna har stått i centrum vid projektering av uppdraget vilket lett till att byggnaden också är certifierad med Miljöbyggnad Guld.

– Att projektera en modern träbyggnad med både station och kommunhus under samma tak och som uppfyller alla brand-, tillgänglighets-, ljud- och arbetsmiljökrav har utmanat oss på många sätt. Men vi har samtidigt eftersträvat god arkitektur och intressanta upplevelser. Det känns därför väldigt roligt när byggnaden uppmärksammas internationellt för sina arkitektoniska kvaliteter, säger Niklas Kummer, uppdragsledare och ansvarig arkitekt på Sweco.

Nästa steg är att presentera uppdraget live inför en internationellt renommerad jury i Lissabon i månadsskiftet november-december, då tävlingen avgörs.