0 av 0 för ""

Swecos ljussättning av Beijersalen i Kungl. Vetenskapsakademien vinner Svenska Ljuspriset i interiörkategorin 2022. Fotograf: Måns Berg

Publicerad: 2022-09-07

Swecos ljussättning av Kungl. Vetenskapsakademien vinner Svenska Ljuspriset

Ljussättningen i Kungl. Vetenskapsakademien är årets vinnare av interiörkategorin i Svenska Ljuspriset. Swecos ljusdesigners och arkitekter lyckades ta det ikoniska 1900-tals huset in i framtiden med kreativ ljusdesign utan att tumma på husets kvaliteter.

Kungl. Vetenskapskademien är en historisk plats där utmärkelser som Nobelpriserna i kemi, fysik och ekonomi delas ut. Interiören är delvis ombyggd och har fått ny inredning och ljus- och färgsättning där belysningen är en viktig del i hur rummen från olika tider länkas samman. Ansvariga är Swecos ljusdesigners, arkitekter och inredningsarkitekter i nära samarbete med beställare och elkonsulter.

– Våra ljusdesigners och arkitekter möttes av många utmaningar då delar av huset är från tidigt 1900-tal. Att komma in med så mycket ny modern belysning och teknik utan att göra inverkan på byggnadens kvaliteter krävde innovation på hög nivå. Vi är mycket glada över priset, säger David Neuschütz, regionchef för Stockholm hos Sweco Architects.

Juryns utlåtande
Ett ljus i symbios med arkitektur och interiöra material, förhöjer såväl de historiska som moderna rummen. Kreativa och subtila ljuslösningar uppmuntrar på ett unikt sätt till det vetenskapliga samtalet. Tekniska utmaningar sent i processen ledde fram till en brilliant specialtillverkad armatur. Detta projekt av kunglig dignitet och finess, ger besökaren en aldrig sinande ström av wow-upplevelser.”

Hedersomnämnande
Swecos ljussättning av Gubbängens fördelningsstation som var nominerad i exteriörkategorin fick ett hedersomnämnande.

Om Svenska Ljuspriset
Svenska Ljuspriset delas ut årligen av Svenska Belysningssällskapet och syftar till att uppmärksamma den höga nivå som finns inom ljusplanering i Sverige genom att lyfta fram projekt där ljus använts på ett föredömligt sätt för att förstärka funktion och arkitektur.