Efter Northvolt – hur går det egentligen för Sverige i den gröna omställningen?
Sverige har länge varit ett föregångsland inom hållbarhet och grön omställning. Nyindustrialiseringen i norr, med Northvolt som främsta flaggskepp, har byggt hela landets självförtroende och gett framtidshopp. Efter Northvolts konkurs och ökande turbulens i omvärlden sprids nu en osäkerhet och omställningen riskerar att tappa fart. Samtidigt står EU fast vid att stötta företagen i den gröna omställningen.
I den här bloggen diskuterar vi hur det egentligen går för Sverige i den gröna omställningen och hur svenska företag kan agera för att inte tappa fart.
Vill du veta mer eller diskutera vidare?
Inte bara affischnamn – alla behövs för att framtidssäkra hållbart europeiskt näringsliv
Northvolt, Hybrit, Stegra – många är de djärva satsningarna som varit affischnamn för den gröna omställningen. De har gett ringar på vattnet och inspirerat andra aktörer, skapat nya marknader och utvecklat lokalsamhället. Kanske är det just därför Northvolts konkurs har gett omställningssjälvförtroendet en törn.
Ingen tekniksatsning kan ensamt lösa våra hållbarhetsutmaningar och lyckligtvis är det inte bara pionjärerna som knuffar på omställningen i Sverige. Tvärtom pågår en betydande del av transformationen i små och medelstora företag, offentlig sektor och etablerad industri runt om i landet – om än i det tysta. De minskar sina utsläpp, utvecklar hållbara produkter, stöper om affärsmodeller till att bli mer cirkulära och ställer upphandlingskrav som knuffar hela branscher i en mer hållbar riktning. I hela Europa sker en liknande utveckling, uppbackat av ett EU som är fast besluten att framtidssäkra europeiskt näringsliv. Och alla behövs för att vi ska lyckas.
EU fortsätter att investera i den gröna omställningen
The Green Deal Industrial Plan är ett ambitiöst initiativ från EU med en hållbar och konkurrenskraftig ekonomi som mål. Fokus ligger på att minska utsläppen, öka resurseffektiviteten och främja en cirkulär ekonomi. Planen förväntas ge investeringar i ren energi, hållbara transporter och grön teknik för att stötta industrins omställning.
Flera konkreta initiativ syftar till ökad europeisk produktion. Ett exempel är Critical Raw Materials Act, som ska minska beroendet av utomeuropeiska leverantörer av råmaterial och därmed öka hållbarheten i värdekedjan. Här spelar Sveriges mineralfyndigheter, kompetens inom batteritillverkning och tekniska utveckling inom resursåtervinning en särskilt viktig roll.
Faktum är att uppskattningar gjorda av World Economic Forum och Global Batteries Alliance indikerar att EU:s efterfrågan kan vara den näst högsta i världen och stå för 17 procent av den totala globala efterfrågan år 2030. Den stora efterfrågan kräver inte bara fler batterier utan även ett smartare sätt att tillverka, använda och tillvarata dem.
Stor påverkan ger stora möjligheter för ökad hållbarhet
LKAB är en av flera industriaktörer i Sverige som omvandlar sin hållbarhetspåverkan till möjligheter. I projektet ReeMap utvecklar LKAB produkter som EU klassificerar som kritiska råmaterial ur återvunnet gruvavfall. Full produktion beräknas till 2027, vilket möjliggör motsvarande 5 procent av Sveriges nuvarande behov av fosformineralgödsel och 30 procent av EU:s nuvarande behov av sällsynta jordartsmetaller.
Partnerskap är ett sätt att driva den gröna omställningen
Nya typer av partnerskap är ett annat sätt att driva omställningen. Ett exempel är kollektivtrafikföretaget Nobina, som driver stora delar av Region Stockholms lokalbusslinjer. De har nyligen ingått ett samarbete med energilagringsföretaget STBL Energy som tillvaratar Nobinas bussbatterier som tagits ur bruk och använder dem för stationära batterilagringssystem. Systemen lagrar energi balanserar energiförbrukningen, stabiliserar elnätet och är reservkraft vid strömavbrott. Ett bussbatteri har normalt en livslängd på 10–15 år och genom att använda uttjänta batterier ytterligare, innan de återvinns, minskar behovet av kritiska råmaterial.
Läs mer om våra tjänster inom strategi och hållbar transformation
Låt hållbarhet utveckla affären
Allt fler företag arbetar strategiskt med hållbarhet för att driva affärsutvecklingen, framtidssäkra verksamheten och minska sina kostnader. Exemplen ovan, med cirkulära affärsmodeller och partnerskap i värdekedjan, visar att företag som lyckas se möjligheterna i att ställa om också kan bygga affär kring hållbarhet.
Transformationen pågår i många delar av landet och omfattar så mycket mer än bara Northvolt. Sverige, med EU i ryggen, har alla förutsättningar att fortsätta vara ett föregångsland i den gröna omställningen.
Vill du veta mer eller diskutera vidare med våra konsulter inom hållbar transformation?