0 av 0 för ""

Översiktsbild på Ekonomikum

Läsesalar Ekonomikum

Uppdrag
Det gamla skyddsrummet på Ekonomikum vid Uppsala universitet ger numera plats åt två läsesalar.
Kund
Akademiska hus
Status
Färdigställt 2019
Plats
Uppsala
Kompetens
Arkitektur, inredningsarkitektur, ljusdesign
Ansvarig arkitekt
Jonas Kjellander tillsammans med Alberto Badillo, Rayyan Haddad, Sofia Lindholm, Maria Parent-Trovik

Ekonomikum, studiemiljö med prisad ljusdesign

Det är på uppdrag av Akademiska hus som arkitekter på Sweco ansvarat för utformningen av läsesalarna på Ekonomikum i Uppsala som invigdes våren 2019. Visionen har varit att erbjuda studenterna en unik och rofylld studiemiljö med de bästa förutsättningarna för både analoga och digitala studier, enskilt eller i grupp.

Framtidens läromiljöer – flexibelt för olika behov

Tanken med projektet har även varit för universitetet att ta fram en strategi för hur deras lärmiljöer kan utformas i framtiden. Uppdraget har därför skett i nära samarbete med ett stort team med blandad expertis i en testbaserad miljö för att tillsammans komma fram till de bästa lösningarna. Resultatet blev två studiesalar, Utsikten och Insikten, båda med olika karaktär. Utsikten är utformad för sociala umgängen och grupparbeten med ett rikt dagsljusinsläpp, medan Insikten helt saknar fönster och erbjuder en lugnare miljö för enskilda studier. Swecos arkitekter har jobbat för att skapa en miljö som är flexibel för olika behov.

Studieplats utformad med enskild ljussättning

En viktig del i uppdraget är ljussättningen, eftersom det ena rummet helt saknar dagsljus. Vi har utgått från det lugn som mörker skapar och därför utformat varje studieplats så att studenten själv kan anpassa ljuset. Ytterligare ett sätt att skapa variation och stämning i salarna är genom utformning av studieplatserna. Förutom de mer traditionella finns möjlighet att ta plats runt lägerelden, under stjärnhimlen, i en kollektivsoffa eller i en av alla kojor.

Projektet tilldelades Svenska Ljuspriset 2019, som syftar till att uppmärksamma projekt där belysningen framhäver platsens funktion och arkitektur.

Foto: Åke E:son Lindman och Mikael Silkeberg.

Översiktsbild på Ekonomikum
Studenter på studerar vid Ekonomikum
Bild på studenter som pluggar i Ekonomikum

En del av Ekonomikum

Konferensrum på Ekonomikum

Bild på brasa i Ekonomikum
studierum vid Ekonomikum
Tomt studierum Ekonomikum
enkilt studierum vid Ekonomikum