0 av 0 för ""

Ekonikum läsesalar Sweco nominerat till Svenska Ljuspriset 2019

Sweco nominerat till Svenska Ljuspriset 2019

De nyligen invigda studiesalarna på Ekonomikum i Uppsala är nominerade till Svenska Ljuspriset och det är arkitekter, inredningsarkitekter och ljusdesigners på Sweco som står bakom utformningen. Priset som delas ut årligen syftar till att uppmärksamma projekt där belysningen framhäver platsens funktion och arkitektur.

Svenska Ljuspriset är ett årligt pris som delas ut av Svenska Belysningssälskapet. Nu står det klart att Swecos uppdrag Ekonomikum är ett av de tio projekt som är nominerade. Uppdraget har inneburit att utforma de två nya läsesalarna samt deras ljussättning. Visionen har varit att erbjuda studenterna en unik och rofylld studiemiljö med de bästa förutsättningarna för både analoga och digitala studier, enskilt eller i grupp.

– En viktig del i uppdraget är just ljussättningen. Då de två rummen har olika karaktär då det ena helt saknar dagsljus. Vi har utgått från det lugn som mörker skapar och därför utformat varje studieplats så att studenten själv kan anpassa ljuset. Det är självklart jättekul att projektet nu är nominerat till Svenska Ljuspriset och speciellt att det är ett projekt inom lärmiljö, säger Jonas Kjellander, ansvarig arkitekt på Sweco.

Utmärkelsen Svenska Ljuspriset syftar till att uppmärksamma den höga nivå som finns inom ljusplanering i Sverige genom att lyfta fram projekt där ljus använts på ett föredömligt sätt för att förstärka både funktion och arkitektur. Vinnaren presenteras den 5e september på Berns salonger i Stockholm.

Även Rådhustorget i Umeå som är utformat av landskapsarkitekter och arkitekter på Sweco är nominerat till Svenska Ljuspriset. Ljusdesignen har Black ljusdesign ansvarat för.

Swecos team som arbetat med Ekonomikum: Ansvarig arkitekt och belysningsplanerare: Jonas Kjellander tillsammans med Seidi Afverberg, Alberto Badillo, Rayyan Haddad, Sofia Lindholm, Maria Parent Trovik.