Översvämningsportalen i Värnamo

Kund

Värnamo kommun

Uppdrag

Automatiskt prognosverktyg för att förutse höga vattenflöden och översvämningar.

Plats

Värnamo, Lagan och Storån

Kompetens

GIS, Dammar och strömningsteknik, Hydraulisk modellering, Systemutveckling, FME automatisering, Klimatanpassning, Beredskapsplanering

Status

Slutfört

Minskade skador vid översvämningar med digitaliseringens hjälp

Genom ett proaktivt arbete i Värnamo har skador vid översvämningar minskat. En del av lösningen är portalen för översvämningsprognoser som använder öppna data, IoT och en hydraulisk modell för att prognostisera höga vattenflöden i närtid.

Översvämningar från vattendrag

Småländska Värnamo, beläget i ett nederbördsrikt område, har historiskt drabbats av många svåra översvämningar från vattendrag. 2004 översvämmades innerstan på grund av kraftiga regn och skapade problem för fastighetsägare. År 2020 och 2023 orsakade stora mänger nederbörd i kombination med snösmältning problem med allvarliga följder. Ett förändrat klimat, där scenarier visar på både mer nederbörd totalt och betydligt fler dagar med extrem nederbörd, har ökat riskerna för översvämningar ytterligare.

För att öka beredskapen har kommunen vässat sina rutiner, byggt vallar och pumpstationer men även tagit hjälp av modern teknik. Tillsammans med Sweco har en digital lösning utvecklats för att kunna prognostisera och förutse höga vattenflöden de kommande sju dagarna. Något som bidragit till att skador kopplat till översvämningar minskat i områdena kring Lagan och Storån.

Att vara väl förbered för en översvämning är viktigt. Speciellt viktigt är det för våra kommuninvånare så att skadorna kan minimeras.Antti Vähäkari, VA-chef Värnamo kommun

Digital portal för översvämningsprognoser

Den digitala portalen för översvämningsprognoser är tillgänglig via kommunens hemsida och innehåller information och kartor över vattendrag. Den visar vilka områden som kommer att hamna under vatten vid stigande vattennivåer baserat på prognostiserade flödesdata från SMHI. Portalen läser även in realtidsdata från vattennivåsensorer och prognosberäkningen utlöses om nivåerna når över ett kritiskt skede.

Nyttjande av flera kompetenser

Att kombinera flera olika av Swecos kompetenser inom miljö, teknik och digitalt ingenjörsskap har varit en framgångsfaktor i utformningen av projektet. Konsulter inom miljö och vatten med expertis om strömningsteknik och hydraulisk modellering har bidragit med analys och beräkningar. Detta har sedan kombinerats med digital expertis och specialistkompetens inom datahantering, automatisering, GIS och systemutveckling.

Datadrivna insikter i realtid

En befintlig hydraulisk modell och utplacerade sensorer vid vissa mätpunkter i vattendragen har under projektet uppdaterats och byggts ut till en IoT lösning. Mätningar av vattennivåer vid höga flöden uppdateras och förbättras den hydrauliska modellen över tid. MIKE, som är en modelleringsmjukvara från DHI anpassad för modellering av vattendrag och vattenflöden, används för att beräkna vattennivåer och översvämmningsutbredningen baserat på öppen flödesprognosdata från SMHI. Swecos specialistkunskap inom FME har nyttjats för datahantering och automatisering av hela lösningen. För att på ett användarvänligt och pedagogiskt sätt visualisera kartor och översvämningsdata har en dashboard byggts i ArcGIS. Portalen visar även historiska värden i grafer. Resultatet är en lösning i digital framkant som på ett unikt sätt har ändrat tidsaspekten för översvämningsprognoser med möjlighet för kommunen och dess invånare att fatta datadrivna beslut.

Samverkan och kundnära

Bra samarbete mellan kund och uppdragsgivare baserat på öppenhet och tillit har varit en annan bidragande orsak till projektets framgång. Det har möjliggjort att befintliga system, data och modeller har kunnat uppdateras och utvecklats.

Projektet har resulterat i följande fördelar:

  • Ökad beredskap och motståndskraft mot översvämningar från vattendrag. Med bättre prognosverktyg går det att tidigt förstå hur översvämningen kommer att bete sig och göra rätt förberedelser.
  • Mindre stress och mer kvalitet. Med mer tid att planera, fatta beslut och vidta åtgärder skapar trygghet kring att de förberedelser som görs är rätt innan översvämningen sker.
  • Tillgängligheten för både allmänheten och kommunen ökar samarbetet och transparensen mellan kommunen och dess invånare.
  • Enkelheten och användarvänligheten i plattformen med visualiseringar, kartor och grafer gör informationen enkel att ta till sig och ökar kunskapen bland allmänheten.
  • Kontinuerlig förbättring av prognoserna genom att jämföra prognostiserade värden och faktiska mätningar av vattennivån samt inmätning av vattennivåer vid ett högflöde för att göra den hydrauliska modellen bättre.
  • Minskade kostnader. Efter implementeringen av portalen har skadeståndsärendena minskat i samband med större översvämningar.

Snabba prognoser viktiga när riskerna ökar

2022 pekade det svenska expertrådet för klimatanpassning ut vattensäkerhet som ett av tre prioriterade riskområden, där olika typer av översvämningar och dess effekter är en prioriterad fråga.

Ansvaret för klimatanpassning, inklusive översvämningar, vilar i dag till stor del på kommunerna och även på enskilda fastighetsägare, men det är svårt att förbereda sig när prognoserna för översvämningar baseras på modeller över väldigt långa tidsperioder, vanligt är till exempel 100-års flöden. Med portalen för översvämningsprognoser blir det istället möjligt att få en detaljerad och realistisk kortsiktig prognos för de kommande sju dagarna.

En vall av sandsäckar längs en flod

Visste du att:

  • Sveriges årsnederbörd har ökat sedan 1930 från 600 mm/år till nästan 700 mm/år från år 2000 och framåt, enligt beräkningar från SMHI.
  • Även antalet tillfällen med intensiv nederbörd väntas öka i takt med klimatförändringarna. Mest väntas nederbörden öka i norra och västra Sverige. I fjälltrakterna kan nederbörden öka med uppemot 25 procent. Visar prognoser ifrån Naturvårdsverket.
  • Varje år orsakar översvämningar omkring 3 000 skador enligt branschorganisationen Svensk Försäkring som övervakat skadorna sedan 2011. De flesta orsakas av plötsliga skyfall och kostnaderna ligger årligen på omkring 300 miljoner kronor.
Man gående i regnet med paraply