0 av 0 för ""

Arvid och Amanda

Publicerad: 2022-12-13

”Det ska vara enkelt med hållbarhet”

Tidskriften Aktuell Hållbarhet har valt ut 33 personer under 33 år som på olika sätt utmärker sig inom hållbarhet. Med på listan finns Swecos landskapsarkitekter Arvid Wedlin och Amanda Smedberg som har skapat ett verktyg som enkelt visualiserar klimatpåverkan i uppdrag.

Grattis Arvid och Amanda! Hur känns det att ha hamnat på listan ”33 hållbarhetstalanger under 33”?

– Det känns stort att vara på en lista med så många spännande talanger och hållbarhetsprofiler. Det visar hur stort och viktigt det vi gör inom landskapsarkitektur också är. Vi har stora möjligheter att påverka från vårt håll, säger Arvid Wedlin.

– Det känns superkul och ärofyllt att få vara med på listan tillsammans med så många andra inspirerande och drivna unga vuxna som brinner för hållbarhetsfrågan! Precis som Arvid säger så har vi landskapsarkitekter stor potential att påverka våra projekt ur ett hållbarhetsperspektiv, och med hjälp av BIMitigation blir det ännu enklare att ta bättre och mer hållbara beslut, vilket är hela syftet med verktyget. Så det känns roligt att få visa upp det, säger Amanda Smedberg.

Berätta om vad ni arbetar med på Sweco!

– Vi är landskapsarkitekter som arbetar med att gestalta och projektera utomhusmiljöer i offentliga och privata rum i olika skeden och skalor, från stora offentliga platser, torg och stadsdelar till mindre projekt som bostadsmiljöer och skolgårdar. Vi arbetar i 3D och BIM för att på bästa vis kunna visualisera, och samordna vår gestaltning men också för att möjliggöra nyttjandet av data och information i våra modeller, säger Amanda.

Ni har utvecklat verktyget BIMitigation. Vad är det?

– BIMitigation är ett i stort sett automatiskt verktyg som vi har integrerat i våra 3D-modeller i Revit för att kunna visa klimatpåverkan i anläggningsprojekt. Med verktyget kan vi jämföra olika materialval och göra klimatsmarta val direkt i våra modeller oavsett om det är tidigt skede eller bygghandling. Genom verktyget kan vi också enkelt visualisera klimatpåverkan för kund och tillsammans skapa hållbara miljöer med mindre klimatutsläpp, säger Arvid.

Vad ser ni fram emot härnäst?

– Jag ser fram emot att skapa nya sätt att arbeta med hållbarhet i projekt och framför allt med kunder för att hitta smarta lösningar för en hållbar framtid. Det ska vara enkelt med hållbarhet, precis som det är att arbeta med klimatpåverkan med BIMitigation, säger Arvid.

– Jag, precis som Arvid, ser också fram emot att jobba ännu mer med hållbarhetsfrågan inom landskapsarkitektur. Hållbarhet ur klimatperspektivet är högaktuell och vi alla måste ta vårt ansvar och försöka göra allt vi kan för att skapa bättre platser i en värld där de snabba klimatförändringarna är ett faktum. Vi vill också fortsätta vidareutveckla BIMitigation med ännu mer data och fortsätta utbilda kollegor med målet att lyfta hållbarhetsfrågan mer i alla våra projekt, säger Amanda.

Läs också om projektledaren Niklas Carlborg