0 av 0 för ""

Niklas Carlborg

Publicerad: 2022-12-14

Jag går till jobbet varje dag med målet att göra samhället lite mer hållbart

Tidskriften Aktuell Hållbarhet har valt ut 33 personer under 33 år som på olika sätt utmärker sig inom hållbarhet. Med på listan finns Niklas Carlborg, projektledare och hållbarhetsledare på Sweco.

Grattis Niklas! Hur känns det att ha hamnat på listan ”33 hållbarhetstalanger under 33”?

– Det känns riktigt häftigt att bli uppmärksammad på det här sättet. För mig är det ett kvitto på att jag har lagt fokus på rätt saker och att andra också sett det.

Berätta om vad du arbetar med på Sweco!

– Jag är främst projektledare, men har på sista tiden arbetat mest i uppdrag som projekteringsledare. Jag hjälper ofta till med att stärka våra projektledares kunskap och självförtroende när det gäller hur vi kan projektleda så hållbart som möjligt.

Kan du ge några exempel på uppdrag där du arbetat med hållbarhet?

– Jag tycker det är extra kul när vi lyfter frågan ”Hur kan vi göra projektet mer hållbart?” och får enorm respons. Ett exempel på det är projektet Nya psykiatrilokaler i Västervik där jag är projekteringsledare. Där höll vi en hållbarhetsworkshop där vi fick in över 50 förbättringsförslag. Det var förslag på alltifrån att installera solceller tidigare för att nyttja till byggel, till att ha en eldriven slingsbil för in- och utleveranser på byggområdet och till och med att ha blodbussen på plats som kan informera och göra det lättare att ge blod. Det blev väldigt tydligt att många sitter på bra idéer hur man kan göra projekt mer hållbara, och hade vi inte öppnat för frågan hade vi troligtvis inte fått fram dessa idéer.

Vad tror du det var som gjorde att du fick utmärkelsen?

– Hållbarhet är mitt huvudfokus när det gäller i stort sett allt jag jobbar med. Det har gjort att jag hamnat i sammanhang där jag får nyttja mitt intresse och även får chansen att göra att fler blir intresserade av att jobba med hållbarhet. Genom ett gott stöd från chefer och kollegor har jag också blivit uppmuntrad att dela med mig av goda exempel, vilket säkert bidragit till utmärkelsen.

Varför brinner du för hållbarhet?

– För mig är arbetet mot en hållbar värld inte bara en fråga om intresse utan något som vi måste arbeta för. I grund och botten handlar det om att jag vill att mina barn och barnbarn ska ha samma möjligheter som jag att se och uppleva världen. Jag är väldigt glad att jag i min roll på Sweco kan gå till jobbet varje dag med målet att, tillsammans med våra grymma kollegor, göra våra samhällen lite mer hållbara.

Vad ser du fram emot härnäst?

– Att få avsluta arbetsåret på bästa sätt och ladda om med lite ledighet. Sedan blir det fortsatt fokus på att leverera hållbara uppdrag tillsammans med mina projektledningskollegor!

Läs också om: Arvid Wedlin och Amanda Smedberg