Människor på ett torg, fotade ovanifrån

Publicerad: 2025-05-28

Hur skapar vi inkluderande samhällen?

I maj månad infaller EU:s Diversity month som handlar om att sätta fokus på mångfald och hur vi kan skapa inkluderande samhällen. Vi tog en pratstund med Shimeng Tovatt, samhällsanalytiker på Sweco, för att höra hur våra stadsmiljöer kan bli tryggare och mer välkomnande för alla.

Hej Shimeng! Hur får vi med mångfaldsperspektivet när vi utformar våra städer och samhällen?

– Det viktigaste är att vi som är analytiker, planerare, arkitekter och beslutsfattare inte bara tänker in olika gruppers perspektiv utan att vi aktivt frågar. Det är en sak att göra planer för ett torg utifrån en karta och våra antaganden, och en annan att förstå behoven och erfarenheterna för de som bor eller verkar i närheten, som vet hur torget används och utvecklats över tid. Det är de som bäst vet vilken potential som finns på platsen, som kan berätta om de känner sig trygga där under dygnets olika timmar. Olika grupper har också olika behov och alla behöver få komma till tals.

På vilka sätt arbetar du och dina kollegor med mångfald och inkludering?

– Vi arbetar mycket med dialogprocesser där vi inte bara ställer frågor utan där delaktigheten har ett egenvärde i sig. För att kunna bedriva förändringsarbete inom hållbar samhällsomställning behövs metoder som dialog och delaktighet för att både kommunicera, involvera och skapa förankring för den aktuella förändringen. Vi arbetar ofta uppsökande för att nå ännu fler. Det är inte alla som besöker ett öppet hus och därför behöver vi besöka platser och verksamheter där olika målgrupper redan finns, exempelvis föreningar, mötesplatser, familjecentraler och bibliotek.

Berätta om några olika uppdrag ni arbetar med!

– Ett uppdrag vi arbetar med handlar om sociala värden i förlängningen av Roslagsbanan in mot Stockholm City. I stora infrastrukturuppdrag är det många grupper som påverkas över lång tid, inte bara i driftsskedet utan även under byggtiden, och det är därför viktigt att fånga upp och beakta olika målgruppers behov och perspektiv. Ett annat uppdrag vi har är för Sigtuna kommun, där vi utvärderar Samhällsbyggnadslyftet, en kommunövergripande satsning mot segregation. Insatserna där handlar om att stärka inkludering för invånarna. Där hjälper vi kommunen att dra lärdomar och utveckla sitt arbete ytterligare. Vi har också utfört ett uppdrag för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor där vi har undersökt unga hbtqi-personers behov av digitala och fysiska mötesplatser. Oavsett situation och uppdragsgivare är vi glada att kunna bidra med kunskap, underlag och analyser som  hjälper våra kunder att skapa ett mer inkluderande samhälle!

För mer information, kontakta: Shimeng Tovatt, shimeng.tovatt@sweco.se