Regnbågsparaply i stad

Publicerad: 2022-08-03

”Innovation föds där människor kan vara sig själva fullt ut”

Stockholm Pride pågår för fullt med festligheter, föreläsningar och workshops.  I ett panelsamtal arrangerat av Innovationsföretagen diskuterades inkluderande samhällsplanering och Caroline Wrangsten, samhällsanalytiker på Sweco, var en av deltagarna.

 Hej Caroline! Berätta om panelsamtalet!

– Det blev ett viktigt samtal om varför inkluderande samhällsplanering behövs och hur det kan gå till. Somliga tror att arkitektur- och samhällsbyggnad ligger långt ifrån frågor om inkludering och HBTQ, men det finns otaliga exempel på hur dessa hänger ihop. Jag tänker till exempel på de många kvarter som omvandlats på ett sätt som stöter bort olika grupper och ”communities”. Ett annat exempel är ungdomsgårdar som inte tänker på fysisk utformning när de försöker ”planera för alla”. Det finns tyvärr en tradition av att, precis som i andra delar av samhället, könskoda platser både utomhus och inomhus, framförallt för unga. Idag behöver samhällsplanerare och beslutsfattare utveckla platser ur ett normkritiskt och multifunktionellt perspektiv. De som lyckas med det kommer ligga steget före.

Går det att sammanfatta vad ni kom fram till?

–  När vi planerar och utvecklar våra samhällen behöver vi utgå från rättighetsperspektiv där HBTQ-rättigheter är ett av dessa. Aktörer som ”viftar med Pride-flaggan” måste också åta sig att faktiskt arbeta inkluderande under hela året – inte bara under Pride. Jag tänker att företag som vill jobba med innovation borde vara särskilt intresserade av det, eftersom innovation föds ur kreativitet vilket i sin tur förutsätter att människor kan vara sig själva fullt ut och våga göra saker på nya sätt. Eller som det så fint heter: Företag innoverar inte – människor innoverar.

Hur bygger man på ett inkluderande sätt?

– Egentligen kanske den främsta rollen är att inte rasera viktiga platser. Det finns en stor ironi i att områden med kultur och personlighet lockar investerare som sedan renoverar bort det som skapade attraktivitet från början. Utveckla inkluderande processer tillsammans med de som känner och nyttjar platsen i dagsläget, och satsa på ordentligt med analys och undersökningar. På så sätt jobbar man cirkulärt också ur ett socialt perspektiv.

Vad kan Sweco hjälpa till med?

– Inkluderande samhällsplanering kräver delvis nya kompetenser i samhällsbyggnadssektorn. Etnologer, antropologer, beteendevetare och kulturgeografer är exempel på professioner som kommer spela en allt viktigare roll för att lyckas med inkludering i praktiken och långsiktigt. Vi som arbetar med samhällsanalys och strategi har de här perspektiven med oss i alla uppdrag som vi tar oss an. Vi hjälper kommuner, fastighets- och byggbolag, regioner och intresseorganisationer med processtöd, planering, aktörsdialoger och utvärderingar för smarta vägar framåt. I höst lanserar vi till exempel tjänsten Her City på Swecos On Demand-portal. Håll utkik!

För mer information, kontakta: Caroline Wrangsten, caroline.wrangsten@sweco.se

Lyssna till samtalet här

Läs också: ”Viktigt att HBTQ-perspektivet kommer med när vi planerar våra samhällen”