Publicerad: 2025-03-27

Ny Sweco-rapport: Fem trender som driver Europas agenda för biologisk mångfald

Förlusten av biologisk mångfald hotar ekosystem, ekonomier och samhällen, vilket sätter över hälften av den globala BNP:n i riskzonen. Swecos nya rapport lyfter fram fem trender som driver agendan för biologisk mångfald i Europa, från finansiell integration till AI-drivna bevarandeinsatser. Rapporten erbjuder en väg framåt för att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald senast 2030.

Med över en miljon arter på gränsen till utrotning hotar den pågående minskningen av naturens mångfald ekosystem, samhällen och företag, och riskerar över hälften av den globala BNP:n.

– Det akuta behovet av att stoppa förlusten av biologisk mångfald ställer krav på att fler ser över sina affärsmodeller, investeringsflöden och behovet av bevarandeinsatser. Sverige har förutsättningar att visa vägen framåt, men vi måste agera snabbt för att säkra ekosystemen och stärka den biologiska mångfalden, säger Ann-Louise Lökholm-Klasson, vd Sweco Sverige

Den nya rapporten från Sweco lyfter fram fem trender som visar hur Europa hanterar återhämtningen av biologisk mångfald:

  1. Inkludering av biologisk mångfald i ekonomiska beslut och finansiering.
  2. Marknader för biologisk mångfaldskompensering.
  3. Investeringar i återställande av natur.
  4. Främjande av biologisk mångfald i städer.
  5. Digitala verktyg och AI.

Sweco har redan flera initiativ inom dessa trender i Sverige. Ett exempel är en kartläggning på uppdrag av Länsstyrelsen Gotlands län, där Gotlands potentiella rikkärr, en typ av våtmark med högt pH-värde, identifierades med hjälp av AI och fjärranalys. Denna teknik har hjälpt till att lokalisera områden med högt biologiskt värde och insikterna från projektet stödjer Länsstyrelsen i planeringen av åtgärder för att främja biologisk mångfald.

I svenska städer har Naturvårdsverket tagit fram vägledning för grönplanering för att hjälpa kommuner skapa långsiktigt hållbara livsmiljöer. Sweco har bidragit till denna insats genom att integrera ekosystemtjänster och grön infrastruktur i stadsplaneringen, vilket främjar biologisk mångfald i den täta staden.

Dessutom utvecklas modeller för ekologisk kompensation av naturvärden i Sverige, där ekologisk kompensation kan ske genom att skapa nya naturvärden eller undvika förlust av befintliga.

Det globala ramverket för biologisk mångfald (Global Biodiversity Framework, GBF) syftar till att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald senast 2030, med ambitiösa mål som att bevara 30 procent av land och vatten och återställa 30 procent av degraderade ekosystem. Vid de senaste COP 16-samtalen i Rom kom länderna slutligen överens om en strategi för att mobilisera minst 200 miljarder dollar per år fram till 2030 för att hjälpa utvecklingsländer att bevara biologisk mångfald – vilket markerar ett betydande framsteg.

– Internationella avtal om investeringar i biologisk mångfald är avgörande. För att nå målet om 30 procent skyddade områden till 2030 krävs starkare bevarandeinsatser och ökad samverkan. I rapporten identifierar Swecos experter åtgärder och bästa praxis från flera europeiska länder, säger Karl Ingvarson, biolog på Sweco Sverige.

Läs eller ladda ner Swecos Urban Insight-rapport ”The five key trends driving Europe’s biodiversity agenda” i sin helhet (på engelska).

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Emma Ranerfors, Presschef Sweco Sverige, press@sweco.se, 010-484 50 20