Fem trender som driver agendan för biologisk mångfald i Europa

Den biologiska mångfalden minskar i en alarmerande takt och hotar ekosystem, ekonomier och samhällen. Mer än hälften av världens BNP är dessutom i riskzonen om naturen och de ekosystemtjänster den erbjuder går förlorade. Hur går vi från reaktiva åtgärder till proaktiva strategier och lösningar?

Varför är biologisk mångfald viktigare än någonsin?

Biologisk mångfald är avgörande för att upprätthålla ekologisk balans, stödja viktiga ekosystemtjänster som pollinering och klimatreglering, samt som resurser för mat, material och mediciner – allt som är grundläggande för vår överlevnad och välstånd.

I Urban Insight-rapporten ”The Five Key Trends Driving Europe’s Biodiversity Agenda”, lyfter vi fram fem viktiga trender som visar hur Europa arbetar för att stoppa förlusten av biologiskt mångfald, men ger även rekommendationer på strategier och åtgärder som regeringar, offentlig sektor, företag, finansinstitutioner och medborgare kan vidta. 

Sweco har stor expertis inom biologisk mångfald

På Sweco har vi expertisen som krävs för att hjälpa företag, offentlig sektor och andra intressenter att undvika skada naturmiljöer vid exploatering och vi tar fram planeringsunderlag som tar hänsyn till olika naturmiljöer på land och i vatten. Vill du veta mer om hur vi arbetar med biologisk mångfald och hur vi kan hjälpa dig? Läs mer här.

  • Biologisk mångfald handlar om livets variation på jorden och inkluderar olika arter av växter, djur, svampar och mikroorganismer, samt den genetiska mångfalden inom dessa arter och de ekosystem de bildar.

Faktorer som gör att den biologiska mångfalden minskar

Förlust av biologisk mångfald, förstörda ekosystem, klimatförändringar och allvarliga förändringar av jordens system, är bland de största globala riskerna som vi står inför de kommande tio åren. Mer än hälften av världens BNP är dessutom i riskzonen om naturen och de ekosystemtjänster den erbjuder går förlorade. Globala trender visar en minskning bland nästan alla arter och 28% hotas av utrotning. 

De främsta drivkrafterna bakom minskningen av biologisk mångfald i Europa är:

  • Förändringar i mark- och havsanvändning
  • Överutnyttjande av resurser
  • Klimatförändringar
  • Föroreningar
  • Invasiva arter

 

Globalt ramverk för att stoppa förlusten av biologisk mångfald

Det globala ramverket för biologisk mångfald (GBF) syftar till att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald till 2030, med ambitiösa mål som att bevara 30% av mark och vatten och återställa 30 % av skadade ekosystem.

Nationella handlingsplaner

På COP16 kom världens länder överens om ett globalt finansieringsramverk för att stoppa förlusten av biologisk mångfald och inom EU har medlemsländerna fått i uppgift att ta fram nationella handlingsplaner som linjerar med EU:s mål. Arbetet går dock långsamt och globalt har bara 23 % av länderna lämnat in uppdaterade nationella strategier och handlingsplaner för biologisk mångfald.

I Sverige är det Naturvårdsverket som har det samordnande uppdraget att ta fram planer.

  • Genom att vi biologer involveras tidigt i planeringsprocessen kan vi säkerställa att det blir en så liten påverkan som möjligt på den biologiska mångfalden, oavsett om det är förstudier för ny vindkraft och infrastrukturprojekt eller ekologiska analyser till en översiktsplan för ny stadsdel”, säger Karl Ingvarson, biolog på Sweco.

Fem trender som driver Europas agenda inom biologisk mångfald

Samtidigt som många länder inte lämnat in uppdaterade nationella handlingsplaner för biologisk mångfald och en miljon arter står på randen till utrotning, ser vi flera positiva trender i Europa som syftar till att skynda på de globala målen, öka implementeringen av  handlingsplaner och vända förlusten av biologisk mångfald. I Swecos rapport lyfter vi fram fem viktiga trender:

1. Inkludering av biologisk mångfald i ekonomiska beslut och finansiering

Det finns en växande trend i Europa där företag och finansinstitutioner i högre grad ser till och redovisar hur deras verksamheter påverkar den biologiska mångfalden. Det beror på en ökad förståelse för de finansiella risker som förlusten av biologisk mångfald innebär. ​Som exempel stöder Sweco i Storbritannien europeiska investeringsbanken i att säkerställa att investeringsmöjligheter i storskaliga energiprojekt uppfyller deras standarder för biologisk mångfald. ​

2. Marknader för ekologisk kompensation av naturvärden

Ökad bedömning och redovisning av biologisk mångfald har lett till att marknader för ekologisk kompensation av naturvärden har skapats. Dessa marknader gör det möjligt för företag att kompensera för sin påverkan på naturen genom att investera i bevarandeprojekt någon annanstans. Länder i EU har olika lagstiftning och varje enskilt land behöver se hur en liknande modell kan passa dem.

3. Investeringar i återställande av natur

Regeringar och företag satsar mer på att återställa naturen och öka offentliga och privata finansieringar för projekt som främjar biologisk mångfald, som till exempel restaurering av våtmarker. ​Sweco ser att detta arbete har en stor potential. Vi behöver både bevara de viktigaste områdena som finns för biologisk mångfald, men också titta på vilka naturmiljöer som går att restaurera. Här kan du läsa mer om varför våtmarker är så viktiga.

4. Främjande av biologisk mångfald i städer

Den här trenden drivs delvis av EU:s restaureringsförordning, som kräver att gröna ytor och trädplanteringar i städer ska bevaras och utökas, men handlar också om att återställa naturliga ekosystem i städer, skapa ekologiska korridorer och engagera medborgarna i hållbar stadsplanering. Här kan du läsa mer om  hur vi främjar biologisk mångfald i den täta staden.

5. Digitala verktyg och AI

Användning av teknologi för att påskynda övervakningen av biologisk mångfald och beslutsfattande ökar i betydelse. AI-drivna övervakningssystem, appar för att spåra biologisk mångfald och digitala tvillingar förändrar bevarandeåtgärder. Läs mer om hur Sweco med hjälp av AI hjälper Länstyrelsen på Gotland längre ner.

Rauk på Gotland

AI och fjärranalys hjälper länstyrelsen på Gotland att kartlägga potentiella våtmarker

Sweco har kartlagt Gotlands potentiella rikkärr, en form av våtmark med högt PH-värde, med hjälp av fjärranalys av ortofoton samt annan tillgänglig geodata. Analysen gjordes med hjälp av AI-modellering och maskininlärningsalgoritmer. Resultaten visade var rikkärr med potentiellt höga naturvärden finnas och var igenväxningen av halvgräset ag, har gått så långt att naturvärdena är låga. Insikterna hjälper i planeringen av åtgärder för att främja biologisk mångfald i regionen. Kartering av potentiella rikkärr, Gotlands län.

  • Flera av Europas länder, inklusive Sverige, har visat att det ändå går att vända den negativa trenden och stoppa minskningen av biologisk mångfald. Vi har lyckats få tillbaka de tidigare hotade arterna av exempelvis havsörn, kungsörn och utter till stora delar av Sverige.

I rapporten föreslår Sweco åtgärder för att bromsa förlusten av biologisk mångfald

Det är viktigt att förstå är att det är många faktorer som påverkar den biologiska mångfalden och att den är närvarande i nästan allt, därför behöver vi arbeta på många olika fronter parallellt för att vända utvecklingen.

I rapporten ger vi regeringar, myndigheter, offentlig sektor, näringsliv, finansiella institut och allmänheten förslag på åtgärder som kan genomföras på kort och lång sikt för att bromsa förlusten av biologisk mångfald. Några av förslagen innefattar:

  1. Offentlig sektor: bör utveckla och implementera policyer som skyddar biologisk mångfald, främja bevarandeinsatser och samarbeta med intressenter för en sammanhållen strategi.
  2. Den finansiella sektorn: bör investera i hållbara projekt, integrera riskbedömningar för biologisk mångfald i sina beslut och främja transparens och ansvarstagande genom att rapportera om sin påverkan samt stödja initiativ som skyddar och återställer ekosystem.
  3. Företag: bör integrera hållbara metoder, minska avfall och utsläpp, investera i innovativa lösningar och samarbeta för att främja hållbara affärsmodeller.
  • Vill du veta mer?

    I Urban Insight-rapporten ”The Five Key Trends Driving Europe’s Biodiversity Agenda”, lyfter vi fram fem viktiga trender som visar hur Europa arbetar för att stoppa förlusten av biologiskt mångfald, men ger även rekommendationer på strategier och åtgärder som regeringar, offentlig sektor, företag, finansinstitutioner och medborgare kan vidta. 

     

Vill du veta mer eller diskutera vidare?

Vi vill gärna veta vad du tycker, ta del av dina insikter och dela med oss av vår expertis. Fyll i formuläret så ser vi till att rätt expert för ditt ärende återkommer till dig! Vid pressfrågor hänvisar vi till vår presstelefon, 010-484 50 20.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.