Sweco stöttar Östhammars kommun i pilotprojekt om ny kärnkraft, finansierat av Naturvårdsverket

Publicerad: 2025-06-03

Sweco leder pilotprojekt för ny kärnkraftetablering och energiplan i Östhammar

Arkitektur- och teknikkonsultföretaget Sweco har fått i uppdrag att stötta Östhammars kommun i två pilotprojekt som undersöker förutsättningarna för ny kärnkraft, finansierat av Naturvårdsverket. Sweco kommer att utreda hur en ny kärnkraftsetablering påverkar kommunens ekonomi och bidra med underlag till översiktsplanen samt göra en kommunal energiplan.

– Genom att belysa både de ekonomiska och samhälleliga aspekterna av kärnkraftetableringar och skapa en strategisk energiplan för kommunen, vill vi ge beslutsfattare ett välgrundat underlag för långsiktigt hållbara val, säger Ann-Louise Lökholm Klasson, vd på Sweco Sverige.

Östhammars kommun har en lång historia av kärnteknisk verksamhet genom Forsmarks kärnkraftverk, slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) och slutförvaret för använt kärnbränsle. Genom pilotprojekten, som beviljades finansiering av Naturvårdsverket i december 2024 respektive mars 2025, vill kommunen öka kunskaperna om vilka ekonomiska förutsättningar och drivkrafter som gäller för kommunerna under hela livscykeln, från planering och investering till drift och avveckling.

– Att genomföra dessa pilotprojekt är av stor betydelse för vår kommun och för framtidens kärnkraft. Vi behöver en tydlig bild av effekter och förutsättningar samt en ordentlig nulägesbedömning för att kunna planera och hantera framtida etableringar, säger Fabian Sjöberg, kommunstyrelsens ordförande i Östhammars kommun.

I det första projektet kommer Sweco att ta fram en energiplan samt agera som processtöd för Östhammars kommuns arbete med ett tematiskt tillägg till översiktsplanen med fokus på elnät och energiproduktion, då framför allt ny kärnkraft. Projektet ska vara klart till hösten 2025. Genom att genomföra en nulägesbedömning och skapa en framtidsbild av energisituationen i Östhammars kommun kommer Sweco att identifiera både utmaningar och möjligheter för framtiden. Energiplanen blir ett strategiskt verktyg för kommunen att aktivt påverka och leda utvecklingen inom energiomställningen.

Det andra uppdraget undersöker hur en ny kärnkraftetablering påverkar kommunens ekonomi och ska identifiera potentiella risker. Analysen av storleken i investeringen bygger på uppskattningen i det första pilotprojektet. I det här uppdraget kommer Sweco att analysera de potentiella kostnaderna, till exempel ökade behov av kommunala investeringar så som skola, vård och omsorg. Sweco kommer även att jämföra de ekonomiska förutsättningarna för ny kärnkraft i dag med tidigare etableringar samt med några andra länder för att kunna ge förslag på åtgärder som kan göra det mer fördelaktigt för kommunen att tillåta utbyggnad på sitt område.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Emma Ranerfors, presschef Sweco Sverige, 010-484 50 20, press@sweco.se