Ny teknik och nya lösningar – så hjälper Sweco samhället hantera PFAS
I över 20 år har Sweco arbetat med PFAS-frågan och vi ligger i framkant när det gäller att hitta lösningar för att hantera PFAS. Genom strategisk planering och kunskap om tillämpbara behandlingstekniker, exempelvis sorptionsbarriärer, jonbyte och aktivt kol, hjälper vi våra kunder att minska PFAS-halter i mark och olika vattenströmmar.
I det här blogginlägget visar vi hur vi kan stötta dig och din verksamhet med att effektivt hantera PFAS.
Vi arbetar med PFAS i många olika typer av projekt
Idag finns det över 10 000 olika PFAS-ämnen som används i flera tusentals olika produkter. PFAS återfinns vid undersökningar av mark och vatten i områden där produkter eller material innehållande PFAS har använts, exempelvis vid brandövningsplatser.
Sweco arbetar med PFAS i många typer av projekt vid olika industrier som läkemedel och papper, i infrastrukturprojekt, samt vid flygplatser. Vi har en strategisk och tydlig process när vi arbetar med PFAS. Oavsett storlek på projekten så är det väldigt viktigt att ha en tydlig plan och att vi tillsammans med våra kunder kommer överens om slutmålet med projektet och hur vi kommer dit. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med PFAS
Identifiering och åtgärd av PFAS-föroreningar
Det första steget är ofta att identifiera källor samt att undersöka hur ämnena sprids. När det kommer till arbetet med att åtgärda PFAS i mark och vatten använder Sweco flera nya metoder, exempelvis immobilisering, jordtvätt och skumfraktionering.
Swecos uppgift är att känna till hur PFAS-föroreningar kan hanteras, förstå de olika åtgärdsteknikerna och hjälpa kunderna som har problem med detta att välja rätt.
Det är viktigt att man väljer den lämpligaste tekniken och för att klara av detta behöver man ha en djupgående kontakt med leverantörer och entreprenörer. Det finns många entreprenörer som presenterar nya tekniker så vi behöver kunna sålla bland dem. Dessa tekniker kräver ofta pilot- och labbstudier före de används i full skala. Sweco driver flera sådana projekt, exempelvis vid Stockholm Arlanda Airport tillsammans med Swedavia.
Behöver du stöd i arbetet med att hantera PFAS-föroreningar?
Nya gränsvärden för PFAS i dricksvatten
Att hålla vårt dricksvatten rent från skadliga ämnen är av högsta prioritet. Det finns flera metoder för att rena dricksvatten från PFAS och Sweco arbetar med både beprövade och innovativa processer, bland annat aktivt kol eller jonbyte. Läs mer i bloggen: 3 sätt att rena dricksvatten från PFAS
PFAS i dricksvatten blev en stor fråga för ett par år sedan när det stod klart att det skulle komma ett gränsvärde för PFAS i dricksvatten. Tidigare har det funnits en rekommenderad åtgärdsgräns, men 2023 kom beskedet om ett gränsvärde på fyra utpekade PFAS föroreningar med en maximal halt på 4 nanogram per liter vatten. Detta kommer att verkställas under 2026.
Sweco stöttar i pilotanläggning i Västerås
I Västerås tittar Sweco, för Mälarenergi Vattens och Västerås stads räkning, på kortsiktiga åtgärder som kan genomföras i ett av vattenverken och långsiktiga åtgärder som kan genomföras uppströms för att PFAS ämnena inte ska nå fram. Inne i själva vattenverket genomförs just nu ett pilotförsök där Mälarenergi Vatten testar olika tekniker för att rena vattnet från PFAS.
Vi försöker sätta samman åtgärder i vattenverket tillsammans med andra åtgärder genom att titta på både lång- och kortsiktiga lösningar. Oavsett vad kombinationen blir så måste man börja hantera detta nu med kompletterande renings i vattenverket för att klara de kommande gränsvärdena.
PFAS i avloppsvatten och lakvatten
Sweco arbetar även med PFAS i avloppsvatten. Där finns det i dagsläget inte några explicita krav på att rena avloppsvatten från PFAS men det kan komma och därför pågår utredningar för hur den typen av anläggningar ska se ut.
Ett annat vatten som kan innehålla mycket PFAS är lakvatten från avfallsanläggningar. Vatten som samlas upp från deponier har varit i kontakt med en uppsjö av produkter som kan innehålla PFAS. På lakvattensidan arbetar Sweco med ett flertal pilotanläggningar och har också hjälpt till med en anläggning som nu är i full drift.
Behöver du och din kommun stöd i arbetet med PFAS-utredningar och pilotanläggningar?