Proaktivt arbete för robusta och kontinuerliga VA-tjänster

Den ökade risken för antagonistiska hot, Sveriges inträde i NATO och klimatförändringarna har ökat behovet av robusta och kontinuerliga vatten- och avloppstjänster, VA-tjänster. Störningar kan medföra stora samhällsekonomiska kostnader och påverka både privatpersoner och samhällsviktiga funktioner.

I december 2024 presenterade regeringen därför betänkandet Ökad VA-beredskap (SOU 2024:82) från VA-beredskapsutredningen som syftar till att stärka beredskapen och säkerheten för vatten- och avloppsförsörjning i Sverige.

Sweco har kompetensen som behövs för att stötta kommuner och deras VA-bolag i det beredskapsarbete och med de beslutsstöd som nu krävs. Behöver du och din kommun hjälp?

Hur påverkas kommunerna av de kommande kraven på VA-beredskap? 

Om förslagen till beredskapsanpassning av vattentjänstlagen antas, kommer de att innebära ökade krav på kommunerna att genomföra beredskaps- och klimatanpassningsåtgärder. För att säkerställa ett effektivt beredskapsarbete och leverera robusta vattentjänster i framtiden föreslås bland annat krav på:

  • Investeringsplan för de tillgångar som ingår i den allmänna VA-anläggningen.
  • Beredskapsplan med bedömningar av vilka beredskapsåtgärder som behövs för att VA-anläggningar ska kunna drivas i vardag, kris och vid höjd beredskap.
  • Vattentjänstplan som inkluderar klimatanpassning av VA-anläggningen.

Vidare innehåller utredningen flera förslag som ska effektivisera och delvis underlätta arbetet med att stärka VA-beredskapen. Ett av förslagen gäller inrättandet av ett VA-investeringsprogram, där kommuner kan ansöka om investeringsbidrag. Bidragsnivån föreslås kopplas till kommunens förnyelsetakt.

Ett annat förslag innebär att kommuner får möjlighet att fondera medel för både nyinvesteringar och reinvesteringar – något som tidigare inte varit tillåtet. Dessutom föreslås krav på ökad samverkan mellan kommuner, om det behövs för att uppfylla lagkraven.

Färskvattenkran utomhus i grönska

Så kan Sweco hjälpa kommuner med de kommande kraven på beredskap och robust leverans av VA-tjänster

Sweco har den samlade kompetensen som krävs inom alla delar för en robust leverans av VA-tjänster och kan hjälpa kommuner och deras VA-bolag med hela processen från analys och planering till beslutsstöd och relevanta åtgärder. Vi kan även stödja i arbetet med att säkerställa rätt organisation och struktur för fortsatt beredskapsarbete, samt att öka samverkan med andra aktörer. Läs mer vårt systematiska VA-beredskapsarbete nedan.

Planering för robusta VA-tjänster

Mer robusta vattentjänster ställer krav på kloka val såväl i utformningen av systemen som i underhåll av anläggningarna. Tillgångsförvaltning eller Asset management, kan med fördel användas för att strukturera arbetet med att förvalta VA-anläggningen. Metoden binder samman investeringar, underhåll och ekonomistyrning för styrning mot ett gemensamt mål och anpassas efter behoven som finns.

Robustheten stärks av att organisationen är anpassad för de utmaningar som verksamheten möter. I organisationsutredningar kan vi genom nuläges- och funktionsanalyser hjälpa VA-verksamheten att identifiera svagheter och styrkor och föreslå anpassningar.

Närbild på vattenbubblor

Systematiskt VA-beredskapsarbete

VA-beredskapsutredningens förslag syftar till att stärka kommunernas förmåga att leverera vattentjänster vid kris och höjd beredskap. Sweco har utvecklat en metod för systematiskt beredskapsarbete som hjälper kommunerna att bygga resiliens både i vardag och vid kris. Vår metod inkluderar:

Vattenrör i olika färger

VA-taxa som följer vattentjänstlagen

Kraven på VA-taxors utformning ökar. Höjda avgiftsnivåer ökar fokus på att VA-taxan är skälig, rättvis och följer vattentjänstlagen i alla avseenden. Att anpassa taxan till Svenskt Vattens P120 är en utmärkt utgångspunkt för att åstadkomma detta.

Sweco har en omfattande erfarenhet och har genomfört ett stort antal taxeuppdrag över hela landet. Sweco var även delaktiga i framtagandet av publikation ”P120 VA-taxa”. Läs mer om tjänsten Anpassning av VA-taxa till p120

Vatten som rinner ner i brunn

Samverkan ett sätt att klara VA-utmaningarna

En ökad samverkan mellan kommuner kan vara ett sätt att stärka organisationer och säkra kompetens. Sweco har genomfört utredningar med fokus på samverkan och samarbetsformer för över trettio kommuner de senaste tio åren. Vi bistår ofta som processledare för att initiera, upprätthålla och vidareutveckla samverkan mellan olika VA-organisationer, vilket kan vara nödvändigt för att lösa framtidens utmaningar.

Närbild på samtal i grupp om tre personer

Årshjul för VA-verksamheten

Att möta lagkraven samtidigt som ordinarie verksamhet ska upprätthållas kan vara utmanande för VA-organisationerna. Främst mindre och medelstora kommuner kan behöva verktyg för att underlätta arbetet.

För att stödja kommunerna i det omfattande arbetet och underlätta laguppfyllnad har Sweco utvecklat ett Årshjul för VA-verksamheten som ger en översikt över strategiska dokument, riskanalyser och löpande aktiviteter som behöver hanteras under året. Årshjulet anpassas efter behov och hjälper VA-chefer, enhetschefer och strateger att planera och följa upp sin verksamhet.

Vattenhjul i Gustavsberg
Pojke klädd i blått som dricker ur ett glas

Sweco hjälper kommuner med beslutsstöd inför investeringar i VA

Många VA-system i Sverige är gamla och behöver förnyas. Behoven av investeringar och underhåll av VA-systemen ökar.

När kommuner står inför viktiga beslut kring investeringar hjälper vi till med beslutsstöd som redovisar handlingsalternativens för- och nackdelar samt vilket alternativ som ger störst värde per investerad krona över en lång tidshorisont. Beslutsstöden kan kommuniceras till kommunpolitiker och allmänheten för en bra dialog med såväl politiker som kommuninvånare.

Exempel på beslutsstöd som Sweco erbjuder:

Hand av olika människor som kopplar ihop pusselbitar.

Multikriterieanalys

Kriterier som teknisk funktion, driftsäkerhet, genomförandetid, sociala aspekter, samt miljö och ekonomi för olika handlingsalternativ utvärderas och viktas utifrån kundernas prioriteringar.

Händer som sköljer grönsaker under rinnande vatten

Leveranssäkerhetsanalys

Avbrottsrisken från råvattentäkt till tappkran analyseras med en riskbaserad metod, som visar vilka åtgärder som har störst effekt på avbrottsrisken i dricksvattensystemet.

Uträkningar på miniräknare på ett stökigt bord

Kostnads-nyttoanalys

Analyserar av hur valet av åtgärd eller investering påverkar omgivningen och samhället i stort samt utvärdera om en åtgärd, och i så fall vilken åtgärd, som är mest samhällsekonomiskt motiverad att genomföra.

  • I Alingsås kommun använde vi beslutsstöd för att avgöra om vi ska bygga om vårt reningsverk, bygga nytt reningsverk på annan plats eller pumpa vårt avloppsvatten till Göteborg. Arbetet har gett oss ett väl underbyggt beslutsunderlag som också har hjälpt oss att kommunicera projektet internt och externt, säger Mikaela Muñoz Eliasson, projektledare i Alingsås kommun.

Frågor och svar om VA-beredskap

Vad är syftet med VA-beredskapsutredningen?

Syftet med VA-beredskapsutredningen är att identifiera och föreslå åtgärder för att stärka beredskapen och säkerheten för vatten- och avloppsförsörjning i Sverige, samt att säkerställa att kommuner och VA-bolag kan leverera tjänster kontinuerligt även under krissituationer. Utredningen syftar också till att lägga grunden för en ny lagstiftning som reglerar dessa frågor (VA-lag).

Vad är VA?

Förkortningen VA står för vatten och avlopp och innebär vattenförsörjning av dricksvatten och hantering av avloppsvatten

Vad innebär en resilient och robust vattenförsörjning?

En resilient och robust vattenförsörjning eller leverans av vattentjänster, innebär att invånarna i en kommun liksom jordbruk och industri, har tillgång till rent vatten av god kvalitet varje dag och oavsett vad som händer.

Vill du veta mer om VA-beredskap och robusta vattentjänster?

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig, eller ring oss på tel. +46 8 695 60 00. Våra specialister ser fram emot att få hjälpa dig!
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.