2024-09-11

Reading time: 4min

Elin Jansson

VA-strateg

5 råd till kommuner – så möter ni era vattenutmaningar

VA-organisationerna står inför nya krav och behov av förändring inom några av samhällets mest aktuella frågor. Klimatanpassning, cirkularitet, beredskap och innovation ska realiseras samtidigt som en föråldrad VA-infrastruktur kräver enorma investeringar.

Utöver detta kommer ökade lagkrav kring dricksvatten och avloppsvattenrening kräva mer avancerad rening och därmed ytterligare påverka investeringsbehovet.

Var ska man börja för att möta dessa utmaningar och hur säkerställer man rätt prioritering? Här listar Elin Jansson, VA-strateg på Sweco, några råd som kan hjälpa kommunernas VA-organisationer hålla rätt kurs i sin förändringsresa.

Vill du ha hjälp med strategiska VA-frågor?

VA-organisationerna står inför nya krav och behov av förändring inom några av samhällets mest aktuella frågor.

5 råd till kommuner – så möter ni era vattenutmaningar:

1. Använd och agera utifrån vattentjänstplanen

Kravet på vattentjänstplaner skapar tryck på samordning och planering av vattenfrågorna inom kommunen och dialog med invånare. Se det som ett tillfälle att få till det viktiga samarbetet och lyfta behoven och lösningarna.

Har ni en antagen vattentjänstplan? Fokusera på era åtgärder. Kanske har ni identifierat ett behov av att utveckla förnyelseplaneringen? Eller behöver kommunen prioritera anpassningar för att skydda den allmänna anläggningen mot skyfall? Agera utifrån era planer och åtgärder!

Har ni ännu inte tagit fram en vattentjänstplan i er kommun? Börja där och sök vägledning i hur andra arbetat.

  1. Här finns tips på hur ni kommer igång med vattentjänstplanen!

2. Klok förvaltning av tillgångar

VA-branschens investeringsutmaningar ökar trycket på VA-organisationen att arbeta effektivt så att kunderna får hög kvalitet på vattentjänsterna till en skälig kostnad. Med hjälp av tillgångsförvaltning – på engelska Asset Management – kan kommunen skapa ett strukturerat arbetssätt för att förvalta VA-anläggningen. Metoden binder samman investeringsbedömningar, underhållsplanering och ekonomistyrning mot ett gemensamt mål. Inled arbetet med en utvärdering av era nuvarande arbetssätt.

  1. Vill du veta mer? Ladda ner Tillgångsförvaltning för svenska VA-organisationer
  2. Här kan ni få hjälp att komma igång med tillgångsförvaltning!

3. Intäkter i takt med tiden

Stora investeringsbehov leder till ökade VA-taxor. Högre avgifter ifrågasätts ofta av kunder och politiker – är höjningarna skäliga? Skaffa kunskap om era taxenivåer och hur era investeringsbehov påverkar dem framöver. Se till att taxans konstruktion, eller utformning, ger er förutsättningar att fördela kostnaderna rättvist och över tid.

  1. Här kan ni få hjälp med utformning av VA-taxan!

4. Förbered för det oförutsedda

Oplanerade avbrott i vattenförsörjningen, höga flöden eller andra hot mot verksamheten går inte att undvika. Men vi kan planera för hur vi agerar om det oförutsedda händer. Testa er planering genom övning! För att minska risken för störningar, identifiera var era svagheter finns – beredskapen kan kanske höjas med rätt insatser.

  1. Här kan ni ta hjälp av modellering, exempelvis skyfallskartering!

5. Var nyfiken!

Ta hjälp av nätverk inom VA och närliggande branscher för att hålla dig uppdaterad på vad som händer på vattenområdet. Via Svenskt Vatten finns mycket inspiration att hämta. Ni behöver inte vara först med innovation, men kanske kan ni komma vidare genom att arbeta tillsammans med någon?!

  1. Behöver ni någon att bolla med? Kolla in vår tjänst VA-kollega

Vill du ha hjälp med strategiska VA-frågor?

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig. Våra specialister ser fram emot att få hjälpa dig!
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.