Klimatanpassning
Vad är klimatanpassning?
Den globala uppvärmningen leder till klimatförändringar som vi behöver hantera. Klimatanpassning handlar om att minska samhällets sårbarhet för de utmaningar som ett förändrat klimat kan medföra.
Vi behöver exempelvis stärka motståndskraften mot höjda havsnivåer och kraftiga skyfall som kan leda till översvämningar, eller höga temperaturer som kan ge värmestress och brist på vatten.
Klimatet i Sverige förändras
Sveriges klimat förändras med varmare temperaturer och större variationer i nederbörd. Höst, vinter och vår får mer regn, särskilt i norra och västra delarna av landet, vilket innebär ökade risker för översvämningar vid intensiva skyfall. Samtidigt blir somrarna både varmare och torrare, framförallt i södra Sverige, med fler värmeböljor samt större risk för torka och vattenbrist.
Klimatförändringar – hur ställer vi om?
För att ställa om inför klimatförändringar krävs en omfattande och mångfacetterad strategi som involverar flera sektorer. Vi måste minska utsläppen av växthusgaser genom att skifta till förnybara energikällor, energieffektivisera byggnader och elektrifiera transporter. Hållbara metoder inom jord- och skogsbruk är också viktiga för att skydda naturresurser och minska utsläppen.
Samtidigt behöver vi anpassa samhället till de förändringar som redan är oundvikliga, exempelvis genom att bygga översvämningsskydd, förbättra vattenförvaltningen och stärka krisberedskapen. Utbildning, samverkan och tydliga klimatmål är nycklar till en framgångsrik omställning.
Vilken klimatanpassning behöver Sverige?
Sverige behöver en bred klimatanpassning som innefattar både fysiska åtgärder och förändrade arbetssätt. Inom bebyggelse och infrastruktur krävs planering för att hantera översvämningar, exempelvis genom förbättrade vatten- och avloppssystem samt robustare vägar.
Inom vård och omsorg kan rutiner utvecklas för att skydda sårbara grupper från extrem värme. Jord- och skogsbruk behöver anpassas genom hållbara metoder som bättre hanterar nya klimatförhållanden och ökade risker som torka eller skadedjur.
För elförsörjningen krävs säkerhetsåtgärder för att minska riskerna från stormar och extrema väderhändelser. Utöver tekniska lösningar behövs även ökad informationsinsamling, effektiv tillämpning av lagar samt utbildning för berörda aktörer.
Klimatanpassning för kommuner
Kommunerna har en central roll i klimatanpassningen eftersom de ansvarar för många samhällsviktiga funktioner som påverkas av klimatförändringar. Verksamheter som fysisk planering, vatten- och avloppssystem, räddningstjänst samt vård och omsorg behöver anpassas. För att lyckas krävs politisk förankring och prioritering av klimatanpassning samt samordning mellan olika förvaltningar.
Exempel på klimatanpassning för att hantera vatten
Klimatanpassning av Falsterbonäset i Skåne
Falsterbonäset i Skåne ligger lågt i förhållande till havsnivån, redan idag finns risk för översvämning av bebyggda områden och risken kommer att öka med klimatförändring och en stigande havsnivå. Sweco har tillsammans med Vellinge kommun tagit fram en handlingsplan för klimatanpassning. Nu hjälper vi kommunen att detaljprojektera ett översvämningsskydd i form av skyddsvallar runt näset.
Dagvattenlösning i bostadsområde i Södertälje
Dagvattenlösningar i bebyggd miljö kan vara en utmaning, samtidigt som det ger en möjlighet att göra ett område trevligare och mer estetiskt tilltalande. Se filmen där vi besöker vi en dagvattenlösning som vi tagit fram tillsammans med Telge Bostäder i Södertälje. De hade problem med att regnvatten inte leddes bort från fastigheten utan rann istället ner i källaren och skapade översvämning.
Samarbete och expertis i fokus när Uddevalla utreder översvämningsskydd
Uddevalla har under flera års tid haft problem med översvämningar kring Bäveån till följd av stigande havsnivåer och skyfall. För att framtidssäkra staden och rädda de attraktiva miljöerna längs vattnet har man nu utrett hur en kajpromenad med översvämningsskydd kan byggas, ett arbete som har innehållit en rad utmaningar.
Klimatanpassning – varför välja Sweco?
Sweco har kompetens att hantera hela kedjan från problemidentifiering och kartering, till färdiga åtgärder. Vi hjälper våra kunder i arbetet med klimatanpassning över hela Sverige och även utomlands, samt deltar aktivt i forskning och utveckling. Vi har även medverkat vid framtagning av flera nationella vägledningar och rapporter inom området, bland annat MSBs metod för skyfallskartering av tätorter
Så kan Sweco hjälpa er inom klimatanpassning
- Framtagning av ambitionsnivå för klimatanpassning.
- Beräkningar av högvatten och vågor i hav och sjöar, flöden i vattendrag, grundvattennivåer, markavrinning och belastning på avloppsledningsnät.
- Fastställande av återkomsttider för olika skyfallshändelser.
- Framtagande av åtgärdsplaner.
- Projektering och konstruktion av klimatanpassningsåtgärder.
- Kostnadsnyttoanalyser för åtgärder.
- Utbildningar för politiker och andra intressenter.