Så påverkar färre barn och fler äldre den kommunala planeringen
Samhället står inför betydande demografiska förändringar som i hög grad påverkar den kommunala planeringen. Faktorer som lägre födelsetal, minskad invandring och en åldrande befolkning skapar nya utmaningar och krav på landets kommuner.
> Genom att använda befolkningsprognoser finns möjligheten att skapa en förståelse för dessa förändringar och planera utifrån ett faktabaserat underlag.
Lägre födelsetal – färre barn till kommuners barnomsorg och skola
Under de senaste tio åren har födelsetalen i Sverige och i de flesta av landets kommuner minskat. Detta fenomen har flera orsaker, inklusive förändrade livsstilar, ekonomiska osäkerhet och ett ökat fokus på karriär och utbildning. Det här är något som innebär att familjebildningen ofta skjuts upp och att färre hinner få flera barn. Detta kan få en direkt påverkan på den kommunala planeringen. När vi ser på framtiden innebär detta att färre barn föds.
> För kommuner innebär det att barnomsorg och skolor måste anpassas för att möta dessa förändringar. Skolor och förskolor som en gång var fullsatta kan snart behöva stängas eller omstruktureras.
Minskad invandring och färre flyttningar kan ge brist på arbetskraft
Unga vuxna och barnfamiljer står för majoriteten av flyttningarna mellan olika regioner. De senaste åren har färre sökt sig till Sverige från andra länder samtidigt som benägenheten att byta bostad inom landet har minskat. Samtidigt har folkökningen blivit mer och mer koncentrerad till storstadsregionerna.
> På sikt kan det få konsekvensen att antalet personer i de mest arbetsföra åldrarna minskar i stora delar av Sverige vilket kan betyda brist på arbetskraft inom viktiga sektorer.
En åldrande befolkning innebär ökad belastning på välfärdssystemet
En av de mest märkbara demografiska utmaningarna är den åldrande befolkningen. I Sverige har medellivslängden ökat, vilket innebär att en större del av befolkningen är äldre. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) förväntas andelen personer över 65 år öka kraftigt under de kommande decennierna.
> Detta kan skapa en ökad belastning på välfärdssystemet, särskilt inom hälso- och sjukvård samt äldreomsorg.
Så kan Sweco hjälpa med prognoser och samhällsanalyser
Hur kan kommuner navigera i denna komplexa demografiska verklighet? Här kommer befolkningsprognoser in som ett värdefullt verktyg. Genom att låta Swecos demografer analysera trender och mönster kan ni få insikter om hur kommunens befolkning kan komma att förändras över tid.
Andra prognoser som Sweco utför:
- äldreomsorg
- hushållsprognos
- elevantalsprognos
- förskoleframskrivning
- nybyggnadsverktyget
Vill du ha hjälp med prognoser och samhällsanalyser?