0 av 0 för ""

Arknat vindskydd

Arknat

Uppdrag
Förena arkitektur med natur och låta arkitektstudenter formge och skapa vindskydd i trä
Arrangör
Sweco och FriluftsByn
Plats
Höga kusten och Skåneleden
Kontakt
John Grundström

Arknat förenar arkitektur med natur – ett intiativ av Sweco och Friluftsbyn

Tillsammans med organisationen FriluftsByn har Sweco Architects initierat arkitekturfestivalen Arknat. Festivalen har ägt rum i Höga Kusten under tre år och på  Skåneleden i Skåne de senaste två åren. Syftet med festivalen är att förena arkitektur med natur och låta arkitekt- och ingenjörstudenter från hela Norden formge och sedan själva bygga vindskydd i trä. Resultatet har blivit ett stort antal kreativa och vackra vindskydd i våra svenska landskap.

För att öka förståelsen och förstärka kombinationen mellan arkitektur och natur har Sweco och organisationen FriluftsByn initierat arkitekturfestivalen Arknat. Med Arknat skapas nya plattformar för att utveckla den lokala turism på hållbara grunder.

Arkitektstudenter formger och skapar vindskydd i trä

I Arknat deltar arkitektstudenter från hela Norden som tillsammans under två veckor formger och tillverkar vindskydd i trä. I kombination med föreläsningar och handledning får studenterna praktisk kunskap i träbyggnation och förståelse för materialets egenskaper.

Arknat har ägt rum under sommaren 2017, 2018 och 2019 och har totalt resulterat i nio vackra och unika vindskydd, fria för allmänheten att besöka och nyttja. Sommaren 2021 och 2022 arrangerades festivalen längs Skåneleden där det nu finns ett antal nya vindskydd att uppleva.

 

Foto: Tommie Svanström Ohlson

Foto: Håkan Risberg

Content blocks – This block is empty
Arknat vindskydd
Arknat vindskydd
Arknat vindskydd
Vindskydd på marken i skogen
Vindskydd vid vattnet
Vindskydd med utsikt över hav
Vindkydd i trä
Vindskydd längs vatten
Vindskydd i Skåne
Vindskydd Skåneleden