0 av 0 för ""

Ett av förra årets tre vindskydd som utformats och uppförts av arkitektstudenter under Arknat.

Arknat – när arkitektur förenas med natur

Förra årets framgångsrika arrangemang Arknat får en uppföljare i år. Under arkitekturfestivalen, som arrangeras av Sweco tillsammans med organisationen FriluftfsByn, ges arkitektstudenter möjlighet att designa och uppföra unika vindskydd som placeras ut längs med Höga Kusten-leden.

För att öka förståelsen och förstärka kombinationen mellan arkitektur och natur arrangeras åter Arknat vid Höga Kusten. Förra årets samarbete resulterade i tre vackra och hållbara vindskydd som har lockat såväl turister som lokalbor. Höga Kusten är ett av världsarven och ett populärt turistmål, där Arknat är ett sätt att skapa nya plattformar för att utveckla den lokala turismen på hållbara grunder.

Precis som förra året kommer 15 arkitektstudenter från Norden att väljas ut för att tillsammans under två veckor i juni tillverka vindskydd i trä, som både växt och sågats lokalt. I kombination med föreläsningar får studenterna praktisk kunskap i träbyggnation och förståelse för materialets egenskaper.

– Arknat är bland det häftigaste jag har varit med om och förra året blev bättre än jag någonsin hade vågat hoppas på. Samarbetet mellan arkitektstudenter över de nordiska gränserna och föreläsare från hela Europa gjorde Arknat till ett projekt som gav mycket, både under och efter. Slutresultatet kan alla beskåda längs med Höga Kusten. Nu ser jag fram emot årets Arknat och vad som kommer ur det, säger Martin Björklund, byggnadsingenjör på Sweco och en av initiativtagarna till Arknat.

Arrangörerna för festivalen är Swecos arkitekter och konstruktörer tillsammans med organisationen FriluftsByn i Höga Kusten.

Ansökan till Arknat 2018 är öppen fram till 1 april 2018. Läs mer om Arknat och hur du anmäler dig här. 

För mer information kontakta:
Martin Björklund, byggnadsingenjör Sweco, martin.bjorklund@sweco.se, 0660 27 01 15