0 av 0 för ""

Den 7 juni startar den två veckor långa arkitekturfestivalen Arknat, som arrangeras av Sweco tillsammans med organisationen FriluftsByn.

Nu startar arkitekturfestivalen Arknat

Den 7 juni startar den två veckor långa arkitekturfestivalen Arknat, som arrangeras av Sweco tillsammans med organisationen FriluftsByn. 15 förväntansfulla studenter från hela Norden samlas och ska tillsammans utforma och uppföra tre vindskydd i trä som placeras ut längs Höga Kusten-leden.

På torsdag möts 15 studenter för första gången i Friluftsbyn för att delta i Arknat. Indelade i tre grupper ska de under de två kommande veckorna tillsammans utforma och bygga vindskydd i trä, som både växt och sågats lokalt. Vindskydden kommer sedan att placeras ut vid Åsberget, Näske hamn och Körning.

I kombination med föreläsningar får studenterna praktisk kunskap i träbyggnation och förståelse för materialets egenskaper. På plats finns inbjudna föreläsare och coacher som ska hjälpa och inspirera studenterna under sin vistelse. Bland de inbjudna är den holländska arkitekten Boris Zeisser och den finska arkitekten Kimmo Lylykangas. Även medarbetare från Swecos arkitekt- och konstruktionsverksamhet kommer att vara på plats och handleda studenterna.

– Vi har en fantastisk organisation och kommer göra allt för att stötta studenterna till att skapa funktionella och inspirerande vindskydd med plats för samvaro, vila, reflektion och njutning. Bland det bästa från i fjol var att på nära håll följa och lära känna 15 framtida arkitekter som tog sig an uppgiften med energi, fantasi och kärlek för naturen. Denna känsla tar jag med mig inför årets Arknat, säger Martin Björklund, byggnadsingenjör vid Swecos arkitektverskamhet och initiativtagare till Arknat.

Om Arknat 
Arknat arrangeras i år för andra gången, med syfte att öka förståelsen och förstärka samspelet mellan arkitektur och natur. Höga Kusten är ett av världsarven och ett populärt turistmål, där Arknat är ett sätt att skapa nya plattformar för att utveckla den lokala turismen på hållbara grunder. 

Läs mer om Arknat.