Utveckling av kulturhistoriskt slakthusområde
Slakthuset i Göteborg
Slakthuset i Göteborg står inför en omvandling från nedgånget och otryggt industriområde till en aktiv del av staden, ett stenkast från Gamlestadens nya resecentrum. I Slakthuset skapas en plats där ursprung och kreativitet blomstrar fritt. Målet är en plats för experimentlusta och skaparkraft med platsens DNA i fokus – mat och matproduktion genom att öppna upp området och erbjuda småskalig produktion av mat och dryck, kulturhistoriska miljöer, design, bostäder och kultur. En självklar destination för göteborgare och andra besökare att ta del av.
Fakta om projektet
Kund
Higab
Uppdrag
Utveckling av kulturhistoriskt industriområde till en matdestination med tydlig profil.
Plats
Göteborg
Fotograf
Alina Scheutzow Lundborg, Aron Swartz, Jenny Ström Hansson, Miriam Hermansson, Oscar Mattsson, Sweco
Uppdragsansvarig
Aron Swartz
I samarbete med
MinnyMind Arkitekter
Status
Pågående
Kulturhistoriska Slakthuset får nytt liv
Ny vision för omsorgsfull och hållbar stadsutveckling
Sweco Architects och MinnyMind Arkitekter jobbar tillsammans med fastighetsägaren Higab med utveckling av Slakthuset. Uppdraget består av två parallella spår som samverkar: en långsiktig vision mot en ny detaljplan och ett arbete här och nu med att fylla tomma lokaler. Områdets slitna byggnader och eftersatta infrastruktur tas om hand för att skapa förutsättningar för en långsiktig hållbar och attraktiv utveckling av området.
Slakthuset har höga kulturhistoriska värden med många byggnader som ska bevaras och utvecklas omsorgsfullt. Området ligger i ett omvandlingsområde i en utsatt trafiksituation med många svåra förutsättningar kring bland annat dagvatten, markförhållanden och skyddsavstånd. I projektet återbrukar vi både byggnader och området som kulturellt kapital och som materialbank för ett revitaliserat Slakthuset som en integrerad del i stadens utvecklingsplaner för Gamlestaden.
Mat, kultur och arkitektur gör Slakthuset till en destination
I det långsiktiga perspektivet har en vision arbetats fram inom ramen av arbetet med ett planprogram. Här ingår en stadsbyggnadsvision och handlingsplan för utveckling och förvaltning. Higab utvecklar Slakthuset i samarbete med Corem, som äger fastigheter i området. I den del av området som ägs av Higab finns en strukturplan framtagen med upp till 50 000 kvm nybyggnation samt upprustning av kulturhistoriska byggnader. Nybyggnationen planeras för stora delar kontor med möjlighet till inslag av ungdomsbostäder och eventuell hotellverksamhet med aktiva bottenvåningar. Mat och kultur koncentreras till de befintliga byggnaderna.
Transformation av området framtidssäkrar och fyller det med liv
I väntan på arbetet med detaljplanen så upprustas området etappvis med nya hyresgäster. Omfattande investeringar i infrastruktur inklusive dagvatten och skyfall har påbörjats för att möta framtidens krav på hållbarhet och möjliggöra utveckling av befintliga byggnader. Detta arbete genomförs så att de stöder den långsiktiga visionen och framtida önskad ny byggnation. Attraktiva stadsrum formar områdets identitet och etableras tidigt och byggs gradvis på.
Flera hyresgäster har nu flyttat in och området fylls med liv. Aktörer i området är noga utvalda utifrån områdets karaktär och varumärke. I dag finns bland annat ett bryggeri med, ett taproom kafferosteri med servering, tvåltillverkning, honungsslungeri tillsammans med flera mindre entreprenörer. På en tidigare parkeringsplats breder sig nu en stor uteservering och grillplats ut sig från en verksamhet som tagit vara på områdets robusta karaktär och historia kring kött. Göteborg Konsthall planerar att flytta från Götaplatsen till Slakthuset 2026 för att etablera Slakthuset som en kulturdestination. I lokalerna har befintliga element som synliga tegelväggar, tidstypiska stålpelare, hög takhöjd och lanterniner med mer lyfts fram. Storgatsten, tegel och karaktäristiska byggelement har återbrukats där det är möjligt och bidrar till områdets genuina atmosfär.
Visste du att:
Arkitekten bakom Slakthuset var Otto Dymling (1863-1923)? Göteborgs slakthus invigdes av kung Oscar II och landshövding Gustaf Lagerbring 1905 och blev då Sveriges andra kommunala slakthus efter Malmö.
Slakthusets skorsten är lika hög som en göteborgsk spårvagn är lång? Karaktäristiskt för området är det 23 meter höga kyltornet och den närliggande 30 meter höga skorstenen som hörde till områdets ångpanne- och maskinhus.
Det här anordnas ”Urban Farmers Markets”? Kolla in Slakthuset Saturdays: https://www.slakthusetsaturdays.se/