0 av 0 för ""

Smartplant Hydro: Nya lösningar för framtidens vattenkraftverk

Uppdrag

Effektivisering av vattenkraft genom digitalisering

Kund

Statkraft

Status

Slutfört

Kompetens

Digital utveckling, Cloud, IoT, AI, Machine Learning, digitala tvillingar

Plats

Ivarsfors, Jönköping

Relaterat innehåll

Digitala tvillingar

Digitala lösningar skapar effektiv och säker vattenkraft

I Ivarsfors vattenkraftverk har nya lösningar för framtidens vattenkraft utvecklats. Sweco och Microsoft har bistått Statkraft i att skapa en unik testmiljö, där digitala lösningar utvecklats för att öka vattenkraftens effektivitet och säkerhet. Målet har varit att ta fram och vidareutveckla skalbara lösningar som kan användas inte bara för vattenkraft utan också för sol- och vindkraftsanläggningar. En viktig del har varit att använda den standardteknik som finns för att utmana de gängse lösningarna, som ofta passar bättre för större kraftverk, men som kan vara kostnadsdrivande för de små.

 • ”Vi ska digitalisera vattenkraften. Med vårt innovationsprojekt i Ivarsfors placerar vi oss i den absoluta tekniska framkanten. Vi utvecklar lösningar för att effektivisera vattenkraften, och på sikt också andra kraftslag.

   Hans Jonsson, projektledare Statkraft 

Ny digital plattform

Smartplant Hydro bygger på en innovationstrategi med ny- och vidareutvecklade IT-lösningar, bland annat Cloud, IoT, strategi för optimering med AI och Machine Learning, Digital Twin och nya kommunikationslösningar. En helt ny digital plattform möjliggör att driften och övervakningen av vattenkraftverket kan skötas via ett webbaserat gränssnitt, där driftsteknikerna kan styra och övervaka kraftverket från en mobiltelefon eller dator.

– Vi kopplade bort hela anläggningen från Statkrafts ordinarie nät. Det här vattenkraftverket som ligger långt ute i skogarna utanför Jönköping har verkligen varit en testbädd för innovation, där teamet fått laborera i full skala utan att störa övrig produktion. Vi har använt oss av ny men samtidigt beprövad teknik och vi har jobbat med de allra bästa inom modern avancerad systemutveckling, säger Johan Ander, uppdragsansvarig på Sweco.

 • Du kan i princip övervaka och styra anläggningen från din mobiltelefon nu. Det ökar effektiviteten, minskar behovet av resor och ökar personalsäkerheten. Det är en utveckling som få trodde skulle vara möjlig för bara något år sedan.

   

  Johan Ander, uppdragsansvarig på Sweco

Utmaning av gängse arbetssätt

Uppdraget med att utveckla framtidens vattenverk har till stor del handlat om att tänka utanför boxen.

-Vi har satsat på disruptiv innovation och velat utmana gängse arbetssätt, något som jag känner att vi verkligen har lyckats med. Smartplant Hydro är ett projekt som inspirerar branschen till att tänka nytt. Vi har nu ett innovationsprojekt som direkt ger stort värde till ett vattenkraftverk, men man kan även vidareutveckla skalbara lösningar för annan hållbar energi som sol- och vindkraftsanläggningar, säger Johan Ander, uppdragsansvarig på Sweco.

2000 st

– så många vattenkraftverk finns i Sverige

45 %

är vattenkraftens andel av den totala energiproduktionen

50 TWh

eller mer produceras per kraftverk beroende på nederbörd.

Sweco har bidragit med kompetens inom:

 • Innovationsstrategi
 • Projektledning
 • IT-utveckling
 • UX-design
 • Data Science
 • Utveckling Digital Twin i mjukvaran Twinfinity

Visste du att…

 • Drygt 250 stora kraftverk i de stora älvarna står för 98 procent av vattenkraftproduktionen.
 • Vattenkraft är den största förnybara energikällan i världen och står för nästan 17 procent av världens elproduktion.
 • I uppdraget Smartplant Hydro används ny- och vidareutvecklade IT-lösningar för att skapa framtidens vattenkraft. Analyser estimerar att år 2025 kommer det att finnas hela 27 miljarder uppkopplade IoT-sensorer i världen.
 • Nya spännande kommunikationslösningar baserade på satellitkommuikation är under utveckling och kommer göra det lättare att kommunicera med platser som ligger lite avlägset. Som exempelvis vattenkraftverket i Ivarsfors.

Så förbättrar vi samhället tillsammans – hör av dig för att boka möte

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig. Våra specialister ser fram emot att få hjälpa dig!
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.