0 av 0 för ""

Anders Carne Årets Betongkonstruktör 2020

Igår gick årets Betonggalan av stapeln och för tredje året i rad vann en Swecomedarbetare det tunga priset Årets Betongkonstruktör. Anders Carne lyste enligt juryn starkast av de tre nominerade med sitt arbete som uppdragsledare för om- och utbyggnaden av Henriksdal- och Sicklaanläggningen när Stockholm Vatten och Avlopp utökar kapaciteten för Stockholms avloppsrening.

– Det känns otroligt hedrande att bara bli nominerad. Att sedan kamma hem vinsten hade jag ju inte trott. Det var otroligt kul. Och det här priset är ju egentligen till alla de som slitit och kämpat sida vid sida i flera år i vårt fina projekt, säger Anders Carne.

Uppdraget med Stockholms Framtida Avloppsrening innehåller komplicerade betongkonstruktioner med dimensionering för extremt höga belastningar, vattentryck, vattentäthet och betong i miljöer som hanterar kemikalier. Stor vikt läggs på hantering av äldre betongkonstruktioner som behöver utredas och renoveras, och även samverkan mellan betong och stål är en del av vardagen. Uppdraget har även ett stort fokus på hållbarhet där det föreskrivs miljöbetong och stor kraft läggs på byggkostnad, genomförbarhet och tidsplanering.

Juryns vinnarmotivering:

”Årets vinnare lyste starkast av tre starkt lysande stjärnor. Även det som varit fördolt får en lösning. Med kreativitet och bred och djup kunskap har han visat att ingenjörskunnande klarar skivan.”

Jury: Anna Jacobson, Tyréns, Johan Lindersson, WSP, Thomas Nord, Sweco, Åsa Lövblom, Elu och Anders Hedberg, Kåver & Mellin.