0 av 0 för ""

Arkitektur av Sweco nominerad i flera internationella tävlingar

Publicerad: 2021-08-19

Flera arkitektprojekt gestaltade av Sweco har under sommarmånaderna blivit nominerade i internationella arkitekturtävlingar. Det innebär att Sweco går vidare till final i World Architecture Festival med Kölängens förskola (numera Norrgårdens förskola), den välrenommerade internationella arkitektursajten Dezeen Awards har nominerat restaurang Aira i Stockholm i kategorin arkitektur ljusdesign och MIPIM Awards har valt ut vård-och omsorgsboendet Tallmon till slutfinal.

De tre pristävlingarna är tunga markörer för arkitektprojekt som lever upp till en internationellt hög nivå och där hela världens arkitektkontor tävlar mot varandra i knivskarp konkurrens. Bland tusentals internationella inskickade projekt har en jury för respektive tävling nominerat vård-och omsorgsboendet Tallmon, ljusdesignen för restaurang Aira och Kölängens förskola, samtliga utformade av Sweco.

I Tallmons vård-och omsorgsboende utgick arkitekterna från visionen ”Hela livet får plats.” De tidigare lägenheterna renoverades och med en ny tillbyggnad grupperades de två byggnaderna i former likt hästskor runt en grön innergård. Ett inre torg ger de boende ett rum att mötas med pianomusik, bingo, bibliotek och öppen spis. Exteriört är fasaden beklädd med trä. Ansvarig arkitekt är Stella Lindstam. Projektet är nominerat till MIPIM Awards i kategorin ”Best Healthcare Development” med prisutdelning den 8 september.

För restaurang Aira i Stockholm, som drivs av gourmetkocken Tommy Myllymäki, har Swecos ljusdeisgners gestaltat byggnadens fasadbelysning och den fasta belysningen inomhus, i samarbete med arkitekten Jonas Bohlin. De flesta belysningslösningarna är skräddarsydda för Aira och bottnar i en balans mellan ljuset på platsen, reflektionerna i vattnet och atmosfären inomhus. Ansvarig ljusdesigner är Alexandra Schremer Payén. Projektet är nominerat i kategorin ”Architectural lighting design” på Dezeen Awards och vinnarna offentliggörs i november.

Kölängens förskola har ett starkt fokus på klimatfrågan och är byggt som passivhus. Skolans Reggio Emilia-pedagogik har inspirerat till de öppna lösningarna mellan våningarna där takljus och stora glaspartier i byggnaden skapar ett flöde av ljus in i byggnaden. Ansvarig arkitekt är Stella Lindstam. Projektet är nominerad till World Architecture Festival (WAF) i kategorin ”School completed buildings” med prisutdelning i december.

 

Tallmon. Foto: Tim Meier.

Tallmon äldreboende

Aira. Foto: Måns Berg.

Restaurang Aira

Kölängens förskola. Foto: Anders Bobert.

Kölängen förskola

 

För mer information, kontakta:
Elina Smidlund, Communication Business Partner, Sweco Architects, elina.smidlund@sweco.se, tfn 072-200 53 62