0 av 0 för ""

Belysta fjäll skapar trygghet under E10 i Kiruna

Tillsammans med Trafikverket har Sweco ansvarat för gestaltningen av passager över och under nya E10 i Kiruna för att invånarna på ett säkert och trevligt sätt ska kunna ta sig till den omgivande naturen. Samtidigt som trafikanterna tryggt korsar vägen till fots, på skidor, cykel eller skoter kan de ta del av upplyst fotokonst med motiv från Kirunas fjällvärld.

Det är Swecos landskapsarkitekt Ylva Tomasdotter i Umeå, som tillsammans med Swecos ljusdesigners i Jönköping gestaltat passagerna med inspiration från Kirunas omgivningar.

– Portarna ut till naturen består av belyst, perforerad rostig cortenplåt som för tankarna till Kirunas järnmalm. Det rostiga materialet samspelar med den röda färgen på bullerplank, träräcken och ravinbroar, som i sin tur är inspirerad från kyrkan, den omgivande bebyggelsen och landskapets sprakande höstfärger, säger Ylva Tomasdotter.

Kirunas natur återspeglas i utformningen
Ljusinstallationerna med motiv från de kända fjällen Kebnekaise, Kaisepakte och Tolpagorni, upplevs bäst i mörker. Beroende på var på vägen man är framträder ljuset i olika ljustemperatur. Portarna i öst har ett klart blått ljus medan portarna västerut har en varmare röd nyans. En effekt som ska symbolisera solens vandring över Kirunas horisont. Installationerna har utformats i samarbete med ljuskonstruktionsföretaget Atopia och lokala fotografer.

Inslagen från naturen återkommer på ljusplåtarna i gång- och cykelportarna, på broarna, i cirkulationsplatserna och på bullerplanken. Rondellernas växtlighet är inspirerad av fjällvegetationen på olika höjd – allt från kalfjällsvegetation med låga sedumväxter till de täta busksnåren längre ner på fjället.

Trafiken på sträckan öppnar den 27 oktober.

För mer information, kontakta:
Ylva Tomasdotter, ylva.tomasdotter@sweco.se