Den biologiska mångfaldens dag
Den 22 maj infaller den internationella dagen för biologisk mångfald – instiftad av FN för att uppmärksamma betydelsen av biologisk mångfald för livet på jorden. På Sweco arbetar vi med biologisk mångfald på en mängd olika vis, som att planera in ekosystemtjänster i våra städer, arbeta med grön och blågrön infrastruktur, göra naturvärdesinventeringar på land och i vatten, bidra till en hållbar viltförvaltning och ta fram handlingsplaner mot främmande invasiva arter. Swecos experter hjälper också till att skydda naturmiljön vid exploatering, som när hus, kraftledningar eller infrastruktur ska byggas, genom att kartlägga naturvärden, genomföra artskyddsutredningar och göra ekologiska nätverksanalyser. Vi checkade in med tre av våra biologer och bad dem berätta om deras senaste uppdrag kopplat till biologisk mångfald!

Daniel Segerlind, Johanna Ek och Kristina Svedberg
Kristina Svedberg, marinbiolog: Stadsplanering som gynnar biologisk mångfald
– Ett uppdrag som jag gärna vill nämna har vi utfört för Malmö stad. Vi utredde potentiella effekter på naturmiljön kopplade till stadens framtida utveckling och anpassning till ett förändrat klimat med stigande havsnivåer. Genom att sammanföra stadsplanering med biologi kan planeringen av utbyggnad av kuststäder ske på ett mer hållbart sätt. Kuststäder måste anpassas till det förändrade klimatet, men då finns samtidigt en möjlighet att förändra städers kuststräckor för att gynna biologisk mångfald i områden som tidigare har präglats av hamn och industri. Exempelvis kan man etablera artificiella rev på hårda strukturer, bygga naturområden med låg tillgänglighet för människor för att skapa migrationskorridorer eller göra vidta åtgärder för att kompensera den vegetation som har försvunnit i och med klimatanpassning. Som marinbiolog är mitt mål alltid att vara med att bidra till en utveckling som är hållbar, där biologisk mångfald kan gynnas i största möjliga mån, och verksamheter hamnar på en plats där de har så liten inverkan som möjligt.
Daniel Segerlind, biolog: Flytt av groddjur när Microsoft expanderar i Sandviken
– Vi har hjälpt fridlysta grodor att hitta till ett nytt hem som vi skapat åt dem i samband med en exploatering. Vi har utrett, designat och anlagt nya dammar och övervintringsmiljöer för grodorna en bit bort där de kommer att få mer lugn och ro. Med hjälp av tillfälliga plaststaket och hinkar som vi grävt ner runt den gamla dammen har vi fångat in grodor som var på väg till sitt lekvatten under våren för att leka och reproducera sig. Varje morgon tömde vi fällorna på grodor och körde bort dem till det nya grodparadiset. Grundorsaken till flytten är inte nytta för biologisk mångfald, men vårt arbete gör att dessa groddjur kan få det bättre än vad de har det idag. Det gynnar dem också att kunna sprida sig längre bort i landskapet. Nya småvatten i landskapet är även nyttiga för en mängd andra arter så som dykarbaggar och trollsländor. Det är jättespännande att skapa nya livsmiljöer som ska anpassas efter den lokala situationen och jag känner att jag gör nytta med min kompetens. I det här uppdraget flyttade vi totalt över 600 individer och de har redan lagt ägg och förökat sig i de nya dammarna.
Johanna Ek, biolog: Skredsäkring för skyddsvärda träd
– Just nu jobbar jag med ett uppdrag för Trollhättans kommun och SGI där vi ska försöka rädda en nyckelbiotop med ett 40-tal skyddsvärda träd. Det handlar mest om stora jätteekar, många med över en meter i diameter, som utgör biotoper för insekter, fåglar och fladdermöss. SGI har undersökt vilka platser längs Göta älv som kan behöva skredsäkras och den här slänten är en av dem. Nu arbetar jag tillsammans med Swecos geotekniker och vi hoppas kunna minska omfattningen av skredsäkringsåtgärder genom att göra geotekniska undersökningar på fler punkter. Eventuellt kommer vi att föreslå en tryckbank i älven, det vill säga att man lägger upp massor som håller emot. I sommar kommer vi också att göra en fladdermössinventering i området, för att se vilka träd som är viktigast för dem. Att få arbeta med biologisk mångfald känns viktigt på en grundläggande nivå och att kunna komma in i ett tidigt skede och göra skillnad i projekt är givande och betydelsefullt för mig.