0 av 0 för ""

Framtidsvisionärer vinnare av Swecos Hugopris

Tre stolta visionärer utsågs idag till vinnare av Hugopriset, Swecos årliga pris för innovativ, inspirerande och hållbar samhällsutveckling. Priset omfattar tre olika kategorier och vinnarna är: Årets inspiratör – Milad Mohammadi, Årets innovatör – Köpenhamn och Årets student – Tommy Roman från SLU Alnarp.

– I 30 års tid har Sweco belönat energisparande idéer och innovationer genom att dela ut Hugopriset, tidigare Stora Energipriset. Det har delats ut till inspiratörer och eldsjälar som med entusiasm och nytänkande bidrar till en hållbar samhällsutveckling. Årets vinnare är inget undantag, de visar med entusiasm hur vi med innovationskraft och smarta idéer kan driva utvecklingen ytterligare, säger prisutdelare Åsa Bergman, vd Sweco Sverige.

Prisutdelningen ägde rum tidigare idag på Swecos inspirationsdag, i år med fokus på ledarskap för hållbar utveckling. Förutom ära, blommor och diplom belönas Årets inspiratör och Årets innovatör med en förgylld skulptur av Hugo Theorells ventil. Årets student får ett stipendium på 25 000 kronor för att delta vid en nationell eller internationell konferens.

Årets inspiratör

Årets inspiratör utdelas till en person med idéer eller gärningar som inspirerat andra till att bidra i arbetet för hållbar samhällsutveckling. Till vinnare utsågs Milad Mohammadi, jurist och statsvetare samt föreläsare, med motiveringen:

Milad Mohammadi tilldelas priset för att han lyckats få svenskt näringsliv att förstå social hållbarhet in action. Med sitt kompromisslösa och brinnande engagemang omsätter han sina visioner till lösningar och visar att ett Sverige där alla människor lever väl är fullt möjligt.

Årets innovatör

Årets innovatör utdelas till en person eller verksamhet för en innovation med potential att bidra till hållbar utveckling med resurseffektivitet. Köpenhamn utsågs till vinnare med motiveringen:

Köpenhamn har under många år haft en världsledande ställning i utvecklingen av hållbara system för städer. Särskilt har cykelanvändning, cykelsäkerhet och framkomligheten för cyklar förbättrats. Swecos Hugopris 2015 tilldelas Köpenhamns kommun för att man visar hållbart ledarskap i en komplex politiskt styrd organisation och på kort tid lyckats implementera en offensiv smart cities-agenda.

Årets student

Årets student utdelas till den eller de författare vars examensarbete eller annat projekt inom utbildningen som med hög akademisk kvalitet har praktisk relevans för en hållbar samhällsutveckling. Till vinnare utsågs Tommy Roman från SLU Alnarp med motiveringen:

Tommy Roman har med sitt examensarbete på ett intresseväckande sätt lyckats belysa den stora potentialen för cirkulärekonomiska tankebanor inom landskapsarkitekturen.

Om Swecos Hugopris

Hugopriset är Swecos pris för innovativ, inspirerande och hållbar samhällsutveckling. Priset är en vidareutveckling av f.d. Stora Energipriset och det nya namnet är en hyllning till Hugo Theorell, grundare av Swecos äldsta verksamhet. I år firar priset 30-årsjubileum.

I juryn för Hugopriset ingår Tomas Kåberger, professor i Industriell energipolicy vid Chalmers och ordförande för Japan Renewable Energy Foundation, Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, Katarina Pelin, kommunchef Båstads kommun, Louise Trygg, biträdande professor Linköpings universitet, Ann-Louise Lökholm, vd för Sweco Systems, Andreas Gyllenhammar, hållbarhetschef Sweco och Anna Joelsson, hållbarhetskonsult Sweco.

Milad Mohammadi, tfn: 073-697 43 25, milad@milad.se Kim Spiegelberg Stelzer, Köpenhamn, tfn: +45 26 11 28 34, kilars@tmf.kk.dk Tommy Roman, SLU Alnarp, tfn: 073-986 32 59, pertommyroman@gmail.com Hanna Haeggström, Pressansvarig Sweco Sverige, tfn: 070-234 03 66, hanna.haeggstrom@sweco.se

Läs mer om inspirationsdagen 2015