0 av 0 för ""

Lidls nollco2-certifierade byggnad vinner årets bygge 2021 i kategorin industri/butik

Igår delades Årets Bygge ut, priset som uppmärksammar och korar samhällsbyggnadsbranschens bäst genomförda projekt under föregående år enligt tidningen Byggindustrin. Vinnaren i kategorin Industri/butik är Lidls butik i Visby på Gotland. Byggnaden har ett nettonollutsläpp av koldioxid under hela byggnadens livslängd och är certifierad både i Sweden Green Building Councils (SGBC) Noll CO2 och Breeam SE 2017. Sweco har ansvarat för projekteringen av stommen.

Vi ställde ett par snabba frågor till Federico Pinna, byggkonstruktör och uppdragsledare för Sweco.

Grattis! Ni har blivit vinnare i Årets Bygge i kategorin Industri/butik! Hur känns det?
– Tack! Hela laget är mycket nöjda med nyheterna. Det känns fantastiskt att se att projektet får så mycket uppmärksamhet.

Berätta om projektet! Vilka var de största utmaningarna?
– Byggnaden är projekterad med en stomkonstruktion helt i trä och betonggrundläggning. NollCO2-kraven var vår största utmaning. Vår målsättning var att dimensionera konstruktionen med så lite material som möjligt, och samtidigt ta hänsyn till transporter av material och produkter till byggplatsen. Dessa två faktorer har en stor påverkan på projektets klimatavtryck.

Hur kommer det sig att just ni vann tror du?
– Jag tror det beror på kombinationen av vår samlade kompetens och vårt intresse kring hållbarhet och innovativa lösningar.

Vad har Sweco gjort i projektet?
– Sweco var ansvarig för stom- och grundläggningskonstruktioner för hela projektet, från förstudie till färdig byggnad.

Juryns motivering:
”En helt klimatneutral byggnad som sätter standarden för kommande expansion, där inget har lämnats åt slumpen: Klinkerplattorna har ersatts av slipat betonggolv, taket klätts med koldioxidsänkande solpaneler och väggarna dekorerats med fågelholkar. Nu kan alla handla hållbart.”

Läs mer om världens första NollCO2-certifierade byggnad.

Foto: Oskar Pedersen