0 av 0 för ""

Ny i Sverige och på Sweco – Cemre Özgüven

Cemre Özgüven föddes och växte upp i Izmir, Turkiets tredje största stad. Där studerade hon också till högskoleingenjör inom maskinteknik. Efter att ha gift sig och flyttat till Sverige hittade Cemre ett företag som hon bara måste få arbeta på.

– Min man är uppväxt i Sverige och när vi hade gift oss bestämde vi oss för att bo i Stockholm. Jag visste inte riktigt vad som väntade mig. Jag hade hört att det var mörkt och kallt, men jag hade också bilden av ett högteknologiskt land och jag tyckte att det skulle bli spännande att flytta, säger Cemre.

Blev nyfiken på Sweco

I Stockholm började Cemre direkt att läsa intensivsvenska för akademiker, något som passade henne bra eftersom tempot var högt. Det ingick också lektioner som var inriktade speciellt på språk inom teknikområdet. Under studierna hörde Cemre talas om Sweco första gången.

– Vi satt och diskuterade vilka företag vi helst ville arbeta på i framtiden och någon berättade om Sweco. Jag tyckte att det lät väldigt intressant och gick in på webbsidan för att få veta mer. Där hittade jag en tjänst som jag sökte och så blev jag kallad till intervju.

Chans att lära känna företaget

Tjänsten var inom vatten och avlopp, något som egentligen inte är Cemres specialområde. Därför bad hon istället om att få en praktikplats för att få chansen att lära sig mer om Sweco.
– När jag kom till kontoret första gången kändes allting så rätt och efter intervjun gick jag hem till min man och sa: Nu vet jag vad jag vill göra i framtiden. Jag vill arbeta på Sweco!

Cemre fick platsen och under praktikperioden passade hon på att ta kontakt med Mikael Rentzhog, som är gruppchef för Maskin och Beräkning.

– Jag såg i Cemres cv att hon har en utbildning som passar oss väldigt bra och jag hade också hört från min kollega att hon var duktig. Egentligen sökte vi mer erfarna medarbetare just då, men Cemre gjorde ett gott intryck. Därför erbjöd vi en projektanställning så att hon skulle få chansen att visa vad hon kunde tillföra vår grupp, säger Mikael.

Fick fast anställning

Det visade sig vara en bra satsning. Cemre fick börja arbeta i ett mindre uppdrag där hon projekterade rörpost och konstruerade processlayout- och flödesscheman och kunden var så nöjd att hon direkt blev erbjuden ytterligare två uppdrag. Sedan några månader tillbaka är Cemre fast anställd i Mikaels grupp och för tillfället arbetar hon bland annat med att rita rörpost i MagiCad för Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arbetet i gruppen handlar alltid om rör, men det kan vara i många olika former.

– Det kan handla om rörpost, om sopsugar eller om mer avancerade processrörsystem som vi behöver göra olika beräkningar på. För ett tag sedan fick jag också ett lite ovanligt uppdrag – att göra en CAD-modell av ett konstverk, ett träd som skulle bli åtta meter högt och som var skapat av rör, säger Cemre.

En ljus framtid

I framtiden vill Cemre bli projektledare. En dröm vore att få arbeta mot Turkiet där system med sopsugar ännu inte är så utvecklade. För att nå dit är målet först att få mer erfarenhet på den tekniska sidan och att lära sig ännu bättre svenska. Mikael Rentzhog är säker på att hon kommer att nå sina mål:

– Cemre kommer att fortsätta utvecklas och växa som ingenjör med större och mer komplexa arbetsuppgifter. Hennes stora sociala förmåga gör henne också omtyckt av både kunder och kollegor. Hon har framtiden för sig!