0 av 0 för ""

Blond kvinna i blå kavaj tittar in i kameran

Nytt coachingprogram inom cirkulär ekonomi

För att få koll på sina materialflöden och därmed minska klimatpåverkan, behöver företag öka sin kunskap inom cirkulär ekonomi. Sweco har fått i uppdrag av LIGHTer att leda ett coachingprogram inom cirkulär ekonomi riktat mot företag som är intresserade av att minska vikten på sina produkter, till exempel genom att minska mängden material eller att utveckla material. Emma Danielsson, hållbarhetschef Energi och industri på Sweco, leder programmet. Vi passade på att ställa tre snabba frågor.

Hej Emma! Varför är det viktigt för företag att lära sig mer om cirkulär ekonomi?

– Det ställs allt fler krav från kunder och lagstiftare att företag ska ha koll på sina materialflöden och att de ska ställa om till cirkulär ekonomi. Framöver kommer det krävas mer information om materialflöden och att flödena är hållbara. Det innebär att företag behöver ha kontroll på vad det är för material de köper in, hur mycket material de använder som är nyproducerat, vad de har för avfallsströmmar och så vidare.

Vad får jag som företagare hjälp med i coachingprogrammet?

– I coachingprocessen kommer företagets representanter och en coach från Sweco att gemensamt komma fram till var det behövs mest hjälp i omställningen. Kanske behöver produktutvecklarna på företaget lära sig om cirkulär design? Kanske behöver företaget bygga upp ett retursystem för sina produkter? Kanske vill företaget förstå hur de ska anpassa sig till EU-lagstiftningen och samtidigt bli så resurseffektiva som möjligt? Beroende på behov kommer experterna i projektet att genomföra aktiviteter med varje företag.

Vad hoppas du på framöver?

– Jag är så glad att vi får igång detta och hoppas att programmet bidrar till en större samsyn inom Sveriges industriföretag om vad cirkulär ekonomi innebär för oss. Jag hoppas att detta bidrar till att när de stora kundföretagen kommer och frågar efter cirkulära produkter och cirkulära processer så kommer svenska företag att ligga i framkant och ta marknadsandelar genom att vara förberedda.

LIGHTer är ett strategiskt innovationsprogram med fokus på lättviktsinnovation som vill gynna samverkan mellan olika forsknings- och innovationsaktörer.

Här kan du läsa mer om cirkulär ekonomi Cirkulär ekonomi – Sweco Sverige

Här kan du anmäla dig till ett informationsmöte om coachingprogrammet Framtidssäkra din affär! | LIGHTer