0 av 0 för ""

Visualisering husbyggnader i grönområdeSmarta byggnader – mycket mer än teknik

Smarta byggnader som förbättrar och förenklar människors liv har blivit en allt större del av framtidens städer. Konceptet innefattar mycket mer än bara uppkopplade byggnader och Internet of Things – nämligen hållbara lösningar som sparar både miljö och ekonomi. Det gör att byggnaderna kan framtidssäkras för risker som materialbrist och klimatförändringar. Vi tog en pratstund med Elise Grosse, Swecos hållbarhetschef inom bygg- och fastighet, för att höra mer om Swecos arbete med smarta byggnader. 

Hej Elise! Vad händer just nu inom området smarta byggnader?

–  Man kan säga att vi just nu befinner oss i ett paradigmskifte där smarta byggnader tar allt mer plats i våra städer. Det handlar inte bara om teknik och en förenklad vardag. En smart byggnad är också en hållbar byggnad som är energieffektiv, har rätt temperatur, bra belysning och god ventilation genom automatiserade lösningar och smart styrning. Smarta byggnader erbjuder också en flexibilitet då de kan anpassas efter olika verksamheter; exempelvis genom Extended Reality som gör att man kan besöka en byggnad digitalt utan att vara på plats. Något som är särskilt relevant under tider när man inte kan resa och röra sig lika fritt.

Kan själva byggandet också bli smart?

–  Absolut, smart byggande handlar om att kunna hantera befintliga resurser för att uppnå cirkularitet. Exempelvis genom att återanvända en byggnad och byggdelar istället för att riva den och producera avfall. Smarta byggnaders byggdelar loggas då i en 3D-modell som visar hur delarna kan återanvändas och monteras vilket gör byggnaden till en typ av materialbank. På Sweco har vi jobbat med simuleringar och konstaterat att bevarat material har ett väldigt stort värde – hade vi istället köpt nytt skulle det blivit riktigt dyrt och lämnat ett stort klimatavtryck.

På vilka andra sätt jobbar Sweco smart med smarta byggnader?

– Fördelen med Sweco är de många disciplinerna i vår verksamhet. Vi kan ta fram ett skräddarsytt team av specialister för alla teman inom samhällsbyggnad. Det finns en unik digital kompetens och vi har strukturer som gör att vi kan kombinera olika informationssystem med varandra och sedan visualisera det för användaren. Vi är medvetna om de stora utmaningarna som finns gällande klimatet och där har byggsektorn ett stort ansvar. De utmaningarna synar vi på djupet och vi jobbar kontinuerligt med innovation för hållbara samhällen. Tillsammans tar vi fram smarta lösningar för komplexa utmaningar.

Vill du veta mer? Kontakta: Elise Grosse, elise.grosse@sweco.se

 

Visualisering: Sweco Architects