0 av 0 för ""

Nyugati palyaudvar Budapest station

Publicerad: 2021-12-21

Sweco Architects i final i arkitekttävling om Budapests största järnvägsstation tillsammans med Gateways

Sweco Architects tävlar i samarbete med det holländska arkitektkontoret Gateways om uppdraget att förnya den 150-åriga järnvägsstationen i Budapest – Nyugati järnvägsstation. I en stor internationell arkitekttävling med flera av världens mest framstående arkitektkontor har teamet gått vidare till final.

Ett stort antal arkitektkonsortier från hela världen tävlade om att bli utvalda i arkitekturtävlingen om att förnya och kraftigt expandera Budapests största järnvägsstation Nyugati och dess omgivningar. Den ursprungliga stationen är från 1877 och ritades av Eiffel Company. Nu har 12 internationella konsortier gått vidare i tävlingen, bland dessa är Sweco Architects tillsammans med Gateways i konkurrens med bland annat Foster + Partner och Zaha Hadid Architects.

– Vi är otroligt glada att ha gått vidare i tävlingen. Det är ett betydelsefullt internationellt uppdrag där vi tävlar mot några av världens riktigt tunga arkitektkontor. Vi har lång erfarenhet av att rita stationer som även uppmärksammats internationellt, bland annat Malmö Centralstation och förslaget till nya Linköpings Central, och vi har därför stora förhoppningar att ta hem vinsten, säger Claes R Janson, ansvarig arkitekt på Sweco Architects.

Det vinnande konsortiet offentliggörs i mars 2022.

För mer information, kontakta:
Claes R Janson, ansvarig arkitekt, Sweco Architects, claes.janson@sweco.se, tfn: 070-533 10 85