0 av 0 för ""

Gubbängen, Stockholm. Sweco Architects

Publicerad: 2023-06-01

Sweco vinner prestigefyllt designpris för ljussättning av Gubbängens fördelningsstation

Ljussättningen av Gubbängens fördelningsstation är årets vinnare i ljus- och belysningskategorin i Design S- Swedish Design Awards 2023. Genom vacker belysning som integrerats i fasaden tar teknikbyggnaden plats i stadsrummet.

Teknikanläggningar röner vanligtvis ingen större uppmärksamhet. Men i Gubbängen utanför Stockholm står en fördelningsstation som med sina skimrande fasader och vackra ljussättning vinner det prestigefyllda Design S- Swedish Design Awards 2023. Ansvariga är Swecos ljusdesigners i nära samarbete med beställare, arkitekter och elkonsulter.

– Vi har visat att en teknikbyggnad kan bidra med skönhetsvärden i stadsmiljön och öka trivseln i området. Det är ett mycket fint erkännande för Sweco och mina kollegor att få detta pris. Det stärker både oss och betydelsen av god ljusdesign i det offentliga rummet, säger Alexandra Schremer Payén, Studiochef Ljusdesign hos Sweco Architects.

 

Juryns motivering:

Inkluderande design i en vackert gestaltad funktionsbyggnad. Med sin lysande fasad skapar Swecos ställverk i Gubbängen en tryggare stadsmiljö. En belysningsarmatur i det offentliga rummet som alla kan ta del av.


Design S- Swedish Design Awards 2023

Design S är en av Sveriges största och mest omfattande designutmärkelser. Den organiseras och presenteras av den ideella organisationen Svensk Form. Design S lyfter fram kreativa, hållbara och innovativa lösningar inom alla områden för produkter, tjänster och miljöer.

Om Gubbängens fördelningsstation

Gubbängens fördelningsstation blev färdigställd 2021 bidrar till att uppfylla kraven på utökad kapacitet när Stockholms söderort byggs ut. Teknikanläggningen fungerar som knutpunkt för kraftöverföring från befintlig mottagningsstation. Med en innovativ ljusbelyst fasadlösning skapas en extra dimension till anläggningen. Sweco utförde uppdraget för Ellevio.