0 av 0 för ""

2024-02-26

Reading time: 9min

Andrea Pettersson

Andrea Pettersson

Energisystemanalytiker

Hur kan artificiell intelligens hjälpa den gröna omställningen?

Alla pratar om AI! Den artificiella intelligensen, förmågan hos datorprogram och robotar att efterlikna mänskliga kognitiva funktioner, har gjort sitt intåg inom en mängd användningsområden. Vi frågar Siri om hur vädret ska bli, låter robotdammsugaren ta hand om städningen hemma och har dialoger med chatbotar på nätet. Grunden till allt detta handlar om en enda sak – att samla in data och använda den smart. Så, robotdammsugare i all ära, men hur kan vi använda AI till att tackla vår tids största utmaning – att ställa om samhället till fossilfrihet? Det kommer detta blogginlägg att handla om!

Datainsamling – något vi alltid pysslat med

Vi människor har alltid hittat sätt att göra saker snabbare och enklare. I Sveriges historia finns många exempel på hur vi samlat på information och använt den till vår fördel:

  • Bönder har gjort väderobservationer och dokumenterat årstidernas förändring kopplat till vår odling, skörd och magasinering sedan stenåldern.
  • Kyrkan höll redan på medeltiden koll på vem som fötts i sina böcker, bland annat för att kunna samla in skatt och därmed organisera gemensamma resurser.
  • Svenskars telefonnummer samlades i kataloger så att vi lätt skulle kunna nå varandra då telefonen tågade in i våra hem för ca 200 år sedan.
  • Internet har förändrat vårt sätt att kommunicera och dela information sedan sent 1900-tal.

Under 2000-talet gjorde AI-tekniken entré och det finns nu möjligheter att använda artificiell intelligens baserad på data om allt från väder och kartor till infrastruktur och städer. Vi kan använda dem för att lösa problem i samhället och vi kan göra skillnad i den gröna omställningen.

Matematik och AI kan ge oss vägledning för beslut som tar oss framåt snabbare och mer effektivt i den gröna omställningen. Att räkna på något först är ofta resurseffektivt, eftersom vi kan undvika att satsa på och investera i suboptimala lösningar.

Hur kan artificiell intelligens bidra till den gröna omställningen?

För att tackla klimatutmaningarna, liksom möta behoven av att ställa om samhället på kort tid, behöver vi effektiva verktyg att arbeta med. Matematik och AI kan ge oss vägledning för beslut som tar oss framåt snabbare och mer effektivt i den gröna omställningen. Att räkna på något först är ofta resurseffektivt, eftersom vi kan undvika att satsa på och investera i suboptimala lösningar. Något AI bidrar till är att kunna räkna mer och snabbare. Vi kan skapa fler scenarion och även få hjälp med att räkna på data som beskriver bilder eller ljud. I AI-världen kallas det att arbeta multimodalt.

Hitta rätt plats geografiskt

Ett exempel på ett användningsområde för en algoritm skulle kunna vara att beräkna vilken geografisk plats som är mest sannolik eller fördelaktig att söka tillstånd för en solkraftspark på. Detta görs då i förhållande till alla geografiska platser där solkraftsparker har fått tillstånd historiskt, och alla potentiella platser som kan komma att användas i framtiden. Med hjälp av relevanta dataset kan algoritmen bygga upp scenarion och beskriva sannolikheten utifrån hur det sett ut historiskt. Med hjälp av geografiska data och satellitbilder kan en AI också räkna ut var solkraftsanläggningar finns idag, både identifiera de som finns på land och de som är installerade på tak och byggnader.

Allt från jordbruk till elförbrukning

Inom jordbruket finns möjligheter att låta en algoritm analysera satellitdata för att se vilka grödor som växer och när. Då vi vet att det är fördelaktigt att hålla fälten gröna för att lagra mer kol i marken kan vi också beräkna hur ofta jordbrukares fält är täckta, och hitta de fält där jordbrukare potentiellt skulle kunna förändra sitt sätt att odla i förmån för klimatet.

Ett annat exempel är då vi ska beskriva Sveriges elnät, dess anläggningar, och förstå den historiska produktionen och konsumtionen av el. Kan vi sätta historiska flöden av el i relation till geografisk plats, tidpunkt, väder och utomhustemperatur på olika platser så har vi ett kraftfullt verktyg för att veta hur vi ska planera för framtiden. Sannolikt kan AI bidra till att göra elnäten mer flexibla genom att stötta flexibilitetslösningar i framtiden, och det är fördelaktigt då vi behöver få plats med mer el i elnätet som en följd av den rådande elektrifieringen av samhället.

I framtiden kommer vi att se artificiell intelligens hjälpa oss att beräkna många fler samband än idag. Algoritmerna och verktygen blir kraftfullare och bättre för varje dag som går.

Hur använder vi på Sweco artificiell intelligens?

Inom samhällsbyggnad kan AI komma till nytta inom en mängd områden. Ett exempel är ett projekt där AI analyserat bilddata från kameror i naturen, där algoritmen kunnat beskriva vilka arter som funnits i bilderna. AI blir ett verktyg för att inventera djurlivet och med samma metod hade man även kunnat identifiera invasiva arter som påverkar den biologiska mångfalden negativt.

AI har också använts för att skapa lösningar för framtidens vattenkraft, för att öka effektiviteten och säkerheten. Smartplant Hydro bygger på en innovationstrategi med ny- och vidareutvecklade IT-lösningar, bland annat Cloud, IoT, strategi för optimering med AI och Machine Learning, Digital Twin och nya kommunikationslösningar. En digital plattform möjliggör att driften och övervakningen av ett vattenkraftverk kan skötas via ett webbaserat gränssnitt, där driftsteknikerna kan styra och övervaka kraftverket från en mobiltelefon eller dator.

Ett annat Swecoprojekt där AI har bidragit är i trafikplanering, där man kunnat räkna på hur trafiken rört sig via drönarfoton. Även här finns potential för att i framtiden planera kollektivtrafiken mer effektivt och därmed också minimera transportsträckor eller få fler att åka kollektivt.

Dessutom kan Swecos konsulter idag effektivisera arbetet i samtliga projekt med den interna språkmodellen SwecoGPT, till exempel använder vi den för att sammanfatta texter och skriva script till dataanalyser. Det gör vi för att kunna leverera bättre resultat snabbare till förmån för våra kunder.

AI har blivit en ny arbetskollega, som vi kan räkna med är här för att stanna. Det blir utmärkt för oss människor som kan ägna tiden åt andra saker än det som algoritmerna klarar av.

Vad kan vi förvänta oss i framtiden med artificiell intelligens?

För att uppnå ett fossilfritt samhälle och elektrifiera vår fordonsflotta finns redan idag en målbild för hur energisystemet skall se ut. Med goda data på hur energisystemet ser ut idag och kan kartlägga sambanden för hur energisystemet hänger ihop baserat på nuläget och historiska beslut, därmed kan vi också beräkna vilka olika parametrar som påverkar utfallet mer eller mindre framöver. Matematik och artificiell intelligens kan hjälpa oss med hur mycket vi skulle behöva förändra någonting för att uppnå det givna utfallet som vi önskar, och vi kan beräkna scenarion, jämföra och prioritera bättre.

I framtiden kommer vi att se artificiell intelligens hjälpa oss att beräkna många fler samband än idag. Algoritmerna och verktygen blir kraftfullare och bättre för varje dag som går. Redan idag kan AI-verktyg analysera och skriva ut slutsatser i tydliga rapporter som är läsbara för människor. AI har blivit en ny arbetskollega, som vi kan räkna med är här för att stanna. Det blir utmärkt för oss människor som kan ägna tiden åt andra saker än det som algoritmerna klarar av. Samhället har utvecklats och förändrats i alla tider, och tekniska verktyg blir bättre och bättre för varje år som går. Men det är vi människor som väljer att använda denna utveckling för att uppnå hållbar utveckling och en grön omställning. Nu tar vi steget!

Vill du veta mer om hur vi på Sweco kan hjälpa dig? Hör gärna av dig på Linkedin

Nyfiken på att lära dig mer om artificiell intelligens? Lyssna på min podd ”Grejen med AI

Nyfiken på att veta mer?

Fyll i formuläret så återkopplar våra experter till dig. Vi ser fram mot att höra av dig!
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.