Forskningsprojekt belyser resursslöseri i brokonstruktioner
Kraftig ökning av betong och armering i brokonstruktioner
Användningen av betong och armering i anläggningskonstruktioner har ökat kraftigt under de senaste 50 åren. Swecos iakttagelser och blogginlägg om detta initierade forskningsprojektet ”Resursslöseri i anläggningsbyggandet?” på avdelningen för konstruktionsteknik vid Lunds Tekniska Högskola, LTH.
Projektet har genomförts under ledning av Lunds Tekniska Högskola i samarbete med Centerlöf & Holmberg, Trafikverket, Skanska och Sweco.
De byggnadsverk som studerats är i huvudsak broar som byggnadsverk i infrastrukturen. En ytterligare begränsning är att enbart betongbroar, som är vanligast i Sverige, har ingått i studien. Broar byggda med andra material har av tidsskäl inte ingått.
Swecos blogginlägg initierade forskningsprojektet
Allt började med att några seniora konsulter på Sweco observerade att mängden material som används i olika konstruktioner har ökat markant från när de började sina karriärer.
För att undersöka hur stor denna ökning verkligen var, genomförde Sweco en fallstudie där vi granskade en vanlig bro och en vanlig kulvert. Resultatet visade att det går åt ungefär 70% mer betong och 300% mer armering för att bygga dessa konstruktioner idag än för 40–50 år sedan, trots att i princip samma funktionskrav ställdes i jämförelsen.
Sweco publicerade en blogg, ”Kostnadsökningar i bygg- och anläggningsbranschen” , om upptäckten, vilken väckte stort intresse ända upp på regeringsnivå. Bloggen fick även uppmärksamhet på Lunds Tekniska Högskola, vilket i sin tur ledde till forskningsprojektet som nu genomförts.
Billigare infrastruktur med lägre klimatpåverkan
Syftet med forskningsprojektet har främst varit att stödja branschen i att realisera potentialen för hållbart byggande, genom att minska materialförbrukning och klimatpåverkan vid anläggningsprojekt. För att nå detta mål har det varit centralt att identifiera nyckelfaktorer bakom den ökade materialanvändningen inom brokonstruktioner under de senaste 50 åren, utvärdera om dessa faktorer är välgrundade, och föreslå strategier för framtida förbättringar.
Sweco har bidragit i projektet i egenskap av experter på byggprocesser, för att undersöka vilka processfel som leder till den ökade materialanvändningen. Vi har involverat flertalet experter inom kostnadskalkyler, klimatkalkyler, projektledning, brokonstruktion och hållbarhet.
Trafikverket äger och förvaltar ca 22 000 broar i Sverige, och det byggs ca 100 nya broar varje år. Projektet visar att det är tydligt att materialvolymen för våra broar har ökat över tid och en nyckelfråga är om den ökning som observerats har gett bättre prestanda eller bara kan ses som slöseri med resurser och material.
Anläggningssektorn har en stor utmaning med att klara av de hållbarhetsmål som samhället ställer och mildra konsekvenserna av pågående klimatförändringar.
Om vi kan bygga billigare infrastruktur med lägre klimatpåverkan finns stora samhällsvinster att skörda. Samtidigt som vi kan minska användningen av våra naturresurser kan vi minska kostnaderna för utvecklingen av infrastruktur.
Proaktivt arbete minskar resursanvändningen
I rapporten understryks vikten av att bryta den historiska trenden med ökade materialmängder och därmed också ökade kostnader. Om man ska lyckas med detta måste man påbörja arbetet redan i de tidiga skedena. Då är det avgörande att tid och resurser avsätts i de tidiga faserna av projektet för att främja ett proaktivt arbete mot konstruktioner som är mer materialsnåla och hållbara och därmed också kostnadseffektivare. Alla branschens aktörer kan hjälpas åt att bidra i detta arbete och det behöver skapas incitament för en minskad resursförbrukning och minskad klimatpåverkan.
Digitala möjligheter
För att möta dessa utmaningar måste vedertagna sanningar utvärderas och rätt data kontinuerligt presenteras för att ta välgrundade beslut. Vid nybyggnation är det viktigt att öka fokus på optimering för att ge rätt beslutsunderlag i rätt skede. Det finns goda möjligheter att göra det exempelvis genom parametrisk design. Under förvaltningsskedet kan moderna tekniska inspektionsmetoder, såsom sensordriven övervakning, förbättra förutsägbarheten av underhållsbehovet och säkerställa investeringar där de gör mest nytta.
Visste du att…
- Trafikverket äger och förvaltar 22 000 broar
- Det byggs ca 100 nya broar årligen i Sverige
- Öresundsbron är en av de längsta kombinerade järnvägs- och vägbroarna i Europa
- Högakustenbron, som går över Ångermanälven, är en av Sveriges längsta hängbroar med en total längd på 1 867 meter
- Det finns många olika sorters broar: balkbro, hängbro, bågbro, snedkabelbro, fackverksbro, svängbro, klaffbro, rullbro …
