En ny årsring för inkluderande lärmiljöer
Gustavslund skola i Norrtälje, årskurs F-9
Välkommen till Gustavslunds skola – ett nybyggt och modernt tillskott till en utbildningsmiljö där historia och framtid får mötas. Med omsorg om barn, pedagoger och platsens arv har en stimulerande lärmiljö skapats som kan inspirera generationer av elever.

Fakta om projektet
Kund
Riflex Vårdfastigheter AB
Uppdrag
Arkitektur, landskapsarkitektur, konstruktion, VVS, akustik och brand
Plats
Gustavslund, Norrtälje
Year
2024
Arkitekt
Anna Näsholm, Joakim Risom
Fotograf
Tim Meier


En modern skola i historisk miljö med pedagogik i fokus
I kvarteret Gustavslund i Norrtälje har en ny skolbyggnad skapats i samspel med de befintliga kulturhistoriska byggnader som finns på platsen. Här finns en gårdsbildning med mangårdsbyggnad från 1863 och ett annex från 1928 som ursprungligen användes som ålderdomshem och fattigvårdsinrättning åt Norrtälje stads kvinnor. Vid mitten av 1900-talet flyttade verksamheten och sedan ett antal år används byggnaderna för skolverksamhet med Montessori-inriktning. Nu uppförs en ny årsring i anslutning till de befintliga byggnaderna vilket gör att skolan kan utökas till att innefatta hela grundskolan. För att möjliggöra denna expansion till totalt cirka 500 elever krävdes en arkitektonisk lösning som respekterade den historiska miljön men samtidigt mötte moderna pedagogiska behov.
Det centrala i designlösningen är skolans ljusa atrium som fungerar som en samlande punkt och ger rymd till byggnaden. De olika hemvisterna är utformade för att stödja en inkluderande lärmiljö med varierande rum för olika undervisningssituationer. En gradänglösning i entréhallen kopplar samman nivåskillnaderna och skapar också naturliga mötesplatser. Genom en halvplansförskjutning anpassades byggnaden till den sluttande tomten längs Sveagatan vilket också skapar en dynamisk och sammanhållen interiör. Fasaden med sin putsade yta i olika kulörer och en traditionell fönsterindelning harmonierar med den äldre bebyggelsen. Ett fint exempel på hur historisk bebyggelse kan integreras med moderna utbildningsmiljöer för att skapa långsiktigt värde för både samhället och individen.
Hållbarhet och värdeskapande över tid
Hållbarhetsåtgärder har varit en central del av projektet. Bevarade uppvuxna träd på skolgården och i gatumiljön bidrar till en trivsam och grön utemiljö. Byggnaden försörjs med bergvärme och solceller på taket, vilket minskar skolans klimatavtryck. För att minska bullerstörningar från den närliggande Stockholmsvägen har ett plank integrerats, och skolgården har utformats med slitstarka material som klarar intensiv användning över tid. Genom att återvinna värmen från kökets avloppsvatten samt installera sensorstyrda och smarta system för energieffektiv ventilation görs många klimatbesparingar.
Projektet har även bidragit till en förbättrad stadsstruktur genom att lösa markanvändningsfrågor i samarbete med närliggande bostadsrättsföreningar och kommunen. En ny placering av busshållplatsen har skapat en bättre trafiklösning för både skolans verksamhet och allmänheten.
Tvärdisciplinärt samarbete för en innovativ skolmiljö
Gustavslund skola är resultatet av ett nära samarbete mellan Sweco, uppdragsgivaren Riflex Vårdfastigheter AB och skolverksamheten. Genom workshops och behovsanalyser har skolan formats utifrån verksamhetens krav och elevernas behov.
För att säkerställa att den nya byggnaden smälter in i den historiska miljön har Sweco arbetat med experter inom både arkitektur och kulturmiljö. Akustiker har bidragit med lösningar för en behaglig ljudmiljö, och brandkonsulter har säkerställt att byggnaden uppfyller högt ställda säkerhetskrav. Ett tidigt samarbete med konstruktör och VVS-projektör säkerställde dimensioner samt ytor för teknikutrymmen.
Den tvärdisciplinära arbetsmetoden har möjliggjort en innovativ och genomtänkt skolbyggnad där funktion och estetik samverkar
Visste du att…
- Gustavslund skola är byggd enligt en äldre detaljplan från 1972, vilket innebar att byggnadens utformning fick anpassas för att följa befintliga bestämmelser utan att kräva en ny planprocess.
- Atriet är skolans hjärta och skapar både visuell och fysisk kontakt mellan våningsplanen, vilket bidrar till en öppen och sammanhållen skolmiljö.
- Hållbarhetsåtgärder som solceller, bergvärme, värmeåtervinning från avloppsvatten samt sensorstyrda, smarta system för energieffektiv ventilation och belysning bidrar till betydande miljövinster.
- Skolgården bevarar flera av de stora träden från den ursprungliga miljön och skapar en grön oas mitt i staden.