0 av 0 för ""

Bild på Kulturhuset i Bergsjön

Kulturhuset i Bergsjön

Uppdrag
En ny mötesplats i Bergsjön, Göteborg
Kund
Higab och SDF Östra Göteborg
Status
Beräknas vara färdigställt 2022
Plats
Göteborg
Kompetens
Arkitektur
Ansvarig arkitekt
Margareta Diedrichs

Kulturhuset – en ny mötesplats utformat av Swecos arkitekter

Det nya kulturhuset i Bergsjön blir en ny mötesplats i Göteborg. Kulturhuset på Rymdtorget växer ut ur kullen med sin inbjudande och öppna fasad och välkomnar både boende och besökare. Kulturhuset beräknas stå färdigt år 2022.

Visionen om att utforma ett funktionellt och hållbart kulturhus för alla

2017 arrangerade Göteborgs stad en arkitekttävling genom fastighetsbolaget Higab och SDF Östra Göteborg i samarbete med Sveriges Arkitekter där Swecos förslag stod som vinnare. Önskan om ett kulturhus i Bergsjön har funnits länge och flera utredningar har gjorts i syfte att skapa en mötesplats i området. Tävlingsuppgiften och visionen handlade om att utforma ett funktionellt och hållbart kulturhus med hög arkitektonisk kvalitet. Huset ska vara en självklar mötesplats för både boende i området och för besökare. Här ska människor kunna utöva och uppleva kultur som en del av vardagslivet.

Byggnaden kommer att innehålla bibliotek, plats för utställning och arrangemang, café, ateljéer och mötesrum. Projektet omfattar både byggnaden och den yttre miljön som innebär torg.

Kulturhusets miljö och omgivning

Kulturhuset som ligger på Rymdtorget växer ut ur en befintlig kulle, skruvar sig neråt och landar på ett torg. Byggnaden har en öppen och inbjudande fasad och väver ihop inne och ute till en händelserik helhet. På torget finns en rik yttre miljö med sittplatser, grönska, lek, spel, scen och soltrappor. Atriet är öppet mot himlen och kring detta inre torg organiserar sig byggnadens olika delar.

Det nya kulturhuset i Bergsjön ska präglas av nyfikenhet, lekfullhet och upptäckarglädje. Det ska vara färgstarkt, rikt och välkomnande, en plats för den tolerans som vårt samhälle så väl behöver.

Swecos medverkar med flera discipliner

I programhandlingsskedet har även Swecos konstruktörer, akustiker, miljö-och energisamordnare och installatörer medverkat.

Ett prisat kulturhus

2017 tog Kulturhuset hem vinsten i sin kategori Framtida projekt – Kultur, på World Architecture Festival (WAF) i Berlin.

Visualisering: Sofia Kourbetis.

Ta en titt i Kulturhuset genom att titta på visualiseringsfilmen som Swecos arkitekter tagit fram.

Bild på utomhusmiljön av kulturhuset Bergsjön
Copy link
Powered by Social Snap